Ekstraordinært regjeringsmøte forut for generalstreik

Frankrikes statsminister Édouard Philippe forsvarer pensjonsreformen og sier den vil gi et mer rettferdig system enn dagens. Regjeringen kom sammen søndag for å drøfte situasjonen forut for generalstreiken i Frankrike torsdag til uken.
Foto: AP/NTB scanpix
Frankrikes statsminister Édouard Philippe forsvarer pensjonsreformen og sier den vil gi et mer rettferdig system enn dagens. Regjeringen kom sammen søndag for å drøfte situasjonen forut for generalstreiken i Frankrike torsdag til uken. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den franske regjering holdt et ekstraordinært møte søndag, bare dager før den varslede generalstreiken i protest mot pensjonsreformen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Édouard Philippe ville ikke si noe konkret om drøftingene, bare at regjeringen vil vurdere grunnlaget for reformen og om den kan forbedres ytterligere.

Han la til at den omfattende reformen er blitt møtt med mange spørsmål fra vanlige folk, og at disse bekymringene er relevante og skal bli vurdert.

En dyptgripende overhaling av pensjonssystemet i Frankrike er president Emmanuel Macrons største sosiale sak under presidentperioden som strekker seg til 2022.

Det nye ordningen skal trå i kraft i 2025 og vil gjøre slutt på alle de gunstige spesialordningene som ulike offentlige yrkesgrupper har i dag. Blant forslagene er en økning av pensjonsalderen.

Statsministeren mener at reformen er utmerket og på sin plass, og at den vil slå ut langt mer rettferdig enn dagens system. Han mener at den også er mer tilpasset dagens arbeidsliv.

Flere fagorganisasjoner står bak oppfordringen til generalstreik torsdag, en aksjon som kan lamme fransk dagligliv. Statsbanen SNCF har allerede lukket sine bestillingssider for den aktuelle perioden, og folk flest forsøker å forberede seg på en situasjon der både sykehus, skoler, politi og søppelkjøring vil bli rammet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden