Demonstrasjonene fortsetter i Irak

I havnebyen Basra sør i Irak tente fredag demonstranter lys til minne om demonstranter som er blitt drept. Foto: AP / NTB scanpix.
I havnebyen Basra sør i Irak tente fredag demonstranter lys til minne om demonstranter som er blitt drept. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: Nabil Al-jurani / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrasjonene fortsetter i Bagdad og andre byer sør i Irak lørdag til tross for statsminister Adel Abdul-Mahdis kunngjøring om at han skal gå av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både i hovedstaden og andre byer i det sørlige Irak gikk demonstranter ut i gatene. I Nasiriyah, Abdul-Mahdis fødeby, satte demonstranter fyr på bildekk på tre bruer som går over elva Eufrat.

Flere hundre mennesker samlet seg i byens sentrum for å protestere mot myndighetene.

I byen Najaf, der demonstranter før helgen satte fyr på Irans konsulat, var situasjonen relativt rolig lørdag, men demonstrasjoner der pleier ikke å utvikle seg før ut på ettermiddagene og kveldene.

I Karbala var det sammenstøt mellom unge demonstranter og sikkerhetsstyrker fredag kveld og inn i nattetimene. Demonstranter kastet brannbomber.

Les også: Økende voldsbruk i Irak – flere demonstranter er drept

I Diwaniyah gikk tusenvis av mennesker ut i gatene tidlig lørdag morgen for å kreve «regimets fall».

– Vi fortsetter denne bevegelsen. Abdel-Mahdis avgang er bare første skritt. Nå må alle korrupte personer fjernes og dømmes, sier en demonstrant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grasrotbevegelsen er den største som har oppstått i Irak på flere tiår, og også den dødeligste. Over 420 personer er blitt drept og 15.000 såret i Bagdad og den sjiadominerte sørlige delen av landet siden 1. oktober.

Demonstranter krever politiske reformer og et oppgjør med korrupsjon og ineffektivitet. Protestbevegelsen gjør også opprør mot Irans økende påvirkning i landet.

Regjeringen har lovet reformer, men folket krever regimeskifte.

Les også: Iraks statsminister går av