Macron og Cavusoglu i munnhuggeri om Nato

Se video.

– Frankrike sponser terrorisme, sier den tyrkiske utenriksministeren, som vil tvinge gjennom Nato-støtte til Tyrkias kamp mot kurdere gjennom å ikke godkjenne Natos strategiplan for Øst-Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Interne uenigheter om Natos prioriteringer er nå i ferd med å boble opp til overflaten. Skal Nato øke beredskapen mot en mulig eksistensiell trussel fra øst, Russland, bevæpnet med kjernefysiske raketter?

Eller det som skal være en mer sannsynlig og nærliggende trussel, terrorisme, og ukontrollerbar migrasjon fra Afrika og Midtøsten?

Men hvem er egentlig terroristene?

– Macron sponser terrorisme

Nato deler ikke den tyrkiske oppfatningen av at den kurdiske militsen YPG og den kurdisk-ledede forsvarsstyrken SDF er terrorister. SDF er støttet av USA og fikk også audiens hos Macron i Paris tidligere i oktober, noe Tyrkias forsvarsminister Mevlüt Çavuşoğlu reagerer sterkt på.

– Han sponser allerede en terroristorganisasjon og mottar dem konstant ved Champs-Élysées. Hvis han mener at hans alliert er terrorister... det er ikke mer å si, sier Çavuşoğlu ifølge France24, under et møte med tyrkiske lovgivere.

– Tyrkia holder Øst-Europa som «gisler»

Tidligere denne uken avslørte Reuters at Tyrkia holder igjen signaturen av en militær strategiplan om forsvar av Estland, Latvia, Litauen og Polen i tilfelle et russisk angrep, fram til Nato stiller seg solidarisk bak Tyrkia i deres kamp mot kurdiske militser.

– Tyrkia holder østeuropeere som gisler inntil de får innrømmelser, sier en anonym kilde til Reuters.

Tyrkia: – Vi er også Nato-allierte

Til å begynne med skal planen ha anerkjent at YPG utgjør en terrortrussel mot Tyrkia. Men så skal USA ha trukket sin støtte, muligens i kjølvannet av kraftig kritikk mot Donald Trump som tillot tyrkiske angrep mot kurdere. Så gjorde andre land det samme, ifølge kilden.

Da svarte Tyrkia med samme mynt.

Çavuşoğlu kommenterer dette ved å si at: – Vi er ikke imot Nato-planen for Baltikum, men hva som skal gjøres for de baltiske landene burde også ha blitt gjort for oss. Vi er også allierte, sier han.

Han mener Macron prøver å bli en europeisk leder, men at forsøket hans er «vaklende».

– Lederskapet kommer naturlig, sier han.

– Ensidig militær aksjon

Macron sier på en pressekonferanse sammen med Jens Stoltenberg torsdag at han respekterer Tyrkias interesser, men kritiserer Tyrkias handlinger i Nord-Syria der de gikk til angrep på kurdiskkontrollerte områder.

Tyrkia insisterer på et «belte» innenfor den syriske grensen mot Tyrkia, som er fullstendig fri for kurdisk milits. Opprinnelig var det USA og SDF som begynte å skape en sonen, men det er uakseptabelt for Tyrkia at kurdere skal ha kontrollen i området.

– Du kan ikke på den ene siden si at vi er allierte og på den andre siden holde på med ensidige militære aksjoner som setter i fare koalisjonen mot ISIS, hvorav Nato er en del av, sier Macron.

Mener ikke Russland og Kina er fienden

Macron retter også et stikk til andre deler av Nato, og mener at verken Russland og Kina burde blitt sett på som en trussel, men heller internasjonal terrorisme.

– Er det en god idé å se på dem som fiender? Jeg synes ikke det. Den felles fienden er terrorisme, som har slått til i alle våre medlemsland, sier Macron.

Han viser at siden Nato ble opprettet i 1949 så har jernteppet over Øst-Europa, falt, Warszawapakten, Natos motstykke i øst, finnes ikke mer, og at Nato bør revurdere sitt forhold til Russland.

– Har fravær av dialog med Russland gjort Europa tryggere og mer stabilt? Er det i vår interesse å la den tilfryste konflikten i Ukraina forverre seg, spør han.

På dette området er det mulig han har mer til felles med Tyrkia, som samarbeider med russiske styrker om sikkerhetssonen i Nord-Syria.

Personvernpolicy