EU vil granske Maltas statsminister etter journalistdrap

Keith Schembri var tidligere stabssjefen til Maltas statsminister Joseph Muscat. Han ble innbrakt til politiavhør denne uken i forbindelse med etterforskningen av drapet på journalisten Daphne Caruana Galizia i 2017. Foto: AP / NTB scanpix
Keith Schembri var tidligere stabssjefen til Maltas statsminister Joseph Muscat. Han ble innbrakt til politiavhør denne uken i forbindelse med etterforskningen av drapet på journalisten Daphne Caruana Galizia i 2017. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En delegasjon fra EU-parlamentet sendes til Malta for å undersøke om statsministeren kan knyttes til drapet på en gravejournalist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskningen av drapet på gravejournalist Daphne Caruana Galizia har ført til at statsminister Joseph Muscats tidligere stabssjef Keith Schembri og to ministre gikk av tidligere denne uken.

– Delegasjonens hovedformål er å undersøke mulige forbindelser til statsministeren, som har beskyttet og forsvart disse ministrene i lang tid, sa den tyske politikeren Sven Giegold, som representerer De grønne i EU-parlamentet, torsdag.

– Spørsmål om rettsvesenets uavhengighet og alvorlige anklager om korrupsjon på høyeste nivå, betyr at en delegasjon fra EU-parlamentet er nødvendig nå, sa han videre.

Delegasjonen skal sendes til Malta snarest.

Hevder å ha bevis

Daphne Caruana Galizia ble drept av en bilbombe 16. oktober 2017. Utviklingen i etterforskningen tiltok etter at den fremtredende forretningsmannen Yorgen Fenech ble pågrepet i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge maltesiske medier har Fenech beviser som knytter stabssjefen til drapet, men han nekter å oppgi disse før han innvilges beskyttelse mot rettslig forfølgelse.

Fenech ble i fjor avslørt som eieren av et mystisk Dubai-registrert selskap med navnet 17 Black.

Korrupsjonsanklager

Bare måneder før Caruana Galizia ble drept skrev hun om 17 Black og anklaget regjeringsmedlemmer og personer med nære forbindelser til regjeringen for korrupsjon.

Selskapet hadde forbindelser til Maltas turistminister Konrad Mizzi og stabssjef Schembri. Begge har nektet for anklager om at de har tatt imot betaling fra det mystiske selskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Schembri og Mizzi kunngjorde tirsdag at de går av. Kort tid senere opplyste finansminister Christian Cardona at han suspenderer seg selv fra stillingen fram til etterforskningen av drapet er avsluttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cardona har vært i et kort politiavhør om saken, men avviser å ha noe å gjøre med drapet.

Krever statsministerens avgang

Statsminister Muscat møter stadig økt press om å gå av.

I fem dager har demonstranter samlet seg utenfor Muscats kontorer for å kreve hans avgang. Onsdag krevde opposisjonen det samme, men statsministeren nektet.

Muscat ville torsdag ikke kommentere pågripelsen av Schembri og sa at han ikke vil gi kommentarer før etterforskningen er ferdig.