EU-parlamentet erklærer klimakrise

Røyk stiger opp fra anleggene til stålselskapet ThyssenKrupp i Duisburg i Tyskland. EU-parlamentet erklærte torsdag at en klima- og miljøkrise har inntruffet. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix
Røyk stiger opp fra anleggene til stålselskapet ThyssenKrupp i Duisburg i Tyskland. EU-parlamentet erklærte torsdag at en klima- og miljøkrise har inntruffet. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix Foto: Frank Augstein / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et stort flertall i EU-parlamentet ble torsdag enige om å erklære klimakrise. Klimaaktivisten Greta Thunberg krever handling og tiltak med den nye erklæringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedtaket er i hovedsak symbolsk, men tar til orde for at alle forslag fra EU-kommisjonen må være i tråd med målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

– Klima- og miljøkrisen tatt i betraktning, er det avgjørende å redusere våre klimautslipp med 55 prosent innen 2030, sier Pascal Canfin, som leder miljøkomiteen i EU-parlamentet.

Erklæringen ble vedtatt med 429 mot 225 stemmer. Tidligere har nasjonalforsamlingene i Storbritannia, Canada og flere andre land slått fast at klimaendringene har utløst en nødsituasjon.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) krever at det følger handlinger og tiltak med EUs nye erklæring.

– Vi kan ikke løse denne krisen uten å behandle den som en. La oss håpe at de nå kan iverksette drastiske og tilstrekkelige tiltak, skriver hun på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thunberg er i disse dager om bord i en katamaran på vei fra USA til Spania og klimatoppmøtet i Madrid.

Det er ikke bare EU som har erklært klimakrise. Også Oslo, flere norske kommuner og en rekke byer i Europa, USA, Canada og Australia har vedtatt slike erklæringer. De engelske ordbøkene Oxford Dictionaries har utpekt «climate emergency» som årets ord i 2019.