Kvinner torturerte for IS-kalifatet

IS-hovedstaden Raqqa i 2014: En kvinne passerer en plakat som siterer Koranen og påbyr bruken av religiøse klær.
IS-hovedstaden Raqqa i 2014: En kvinne passerer en plakat som siterer Koranen og påbyr bruken av religiøse klær. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Negler ble trukket ut og kvinner ble pisket, selv for mindre brudd på IS-versjonen av sharialovene. Det forteller to kvinner som arbeidet som torturister for det islamistiske kalifatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den franske dokumentarfilmeren Thomas Dandois har intervjuet kvinner som var torturister i IS-kalifatet, og nyhetskanalen Al-Jazeera har redigert historiene til to av dem.

Det er rystende fortellinger om livet under det islamistiske kalifatet som i flere år eksisterte i Irak og Syria.

En av dem, «Aisha», forteller at hun levde i kalifatets hovedstad Raqqa og gikk under navnet Um Qaqqa. Etter at ektemannen ble drept oppsøkte hun IS ettersom hun ikke hadde noen inntekt.

I starten gikk tiden med til å resitere Koranen og lære seg IS-versjonen av de religiøse sharialovene. Hun brukte tre måneder på dette. Analfabeter ble pisket for å lære det samme, men de som likevel ikke lykkes ble plassert i fengsel, forteller hun.

Den enheten hun startet å jobbe for besto av ti bevæpnede kvinnelige torturister:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«De valgte de mest grusomme, kvinner som ikke viste noen nåde», sier hun også, ifølge Al-Jazeera.

«En dag ble en kvinne arrestert fordi hun brukte neglelakk. Neglene hennes ble da trukket ut», forteller «Aisha».

Torturerte stum kvinne

For å holde kontrollen over dem hadde enkelte i oppgave å overvåke og rapportere videre til lederne av det religiøse politiet, slik at ingen slapp unna.

Arresterte kvinner ble også rutinemessig pisket og holdt fengslet. Det verste minnet er en kvinne som ble torturert fordi hun ikke hadde på seg niqab (hodeplagg som dekker ansiktet, bortsett fra øynene). Først mens det pågår blir de klar over at hun ikke kan snakke, hun er stum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det føltes spesielt ille med henne», sier «Aisha».

Andre kvinner ble arrestert hvis de beveget seg utendørs uten en bror eller ektemann, og hvis noen ble observert alene ble de tatt. I tillegg hadde enheten i oppgave å lete etter kvinner som ikke gikk korrekt kledd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Dermed kunne IS selge dem sine egne klær. De arresterte kvinner og solgte dem klær til 6.-7000 syriske pund (rundt hundre norske kroner), og først deretter ble de sluppet fri», forteller den tidligere torturisten.

Flere kvinner ble torturert selv om de var gravide, og mange aborterte. En fødte på det religiøse politiets stasjon. Hun var arrestert på grunn av klesdrakten.

Hun forteller også at de kvinnelige torturistene både røykte og drakk alkohol, selv om dette var synd for andre.

Tvang kvinner til abort

En annen kvinnelig torturist, som kaller seg «Um Farouk», skal være 45 år gammel og fra Deir Az Zor. Hun sier at hun var glad da IS tok makten og trodde livet ville bli bedre.

Hun forteller om ei 10 år gammel jente som ble stoppet på gata med synlige pysjamasbukser under de religiøse plaggene. det religiøse politiet stoppet henne med ordene «Hvor skal du i de klærne, di hore?» Jenta ble så nervøs at hun pisset på seg, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For mindre religiøse lovbrudd var det en kvinne som ble kalt «biteren». Hun hadde til oppgave å bite folk.

«Jeg ble vitne til underlige episoder mens jeg jobbet for dem», sier «Um Farouk», og forteller om hvordan kvinnelige krigsfanger ble behandlet. De ble voldtatt av IS-krigerne . Ble de gravide var abort svaret.

«Det drev meg til vanvidd. Jeg visste ingenting om det. De folka har ingen medmenneskelighet eller religion», sier 45-åringen.

Fortellingene fra disse to kvinnene er et første ledd i en serie om livet under IS-kalifatet for kvinner, opplyser Al Jazeera.