Svensk eksminister tiltalt for seksuell trakassering – skylder på «krokfinger»

Mandag startet rettssaken mot Sveriges tidligere landsbruksminister Eskil Erlandsson (62). Erlandsson står tiltalt for å ha klådd på tre kvinner fra det konservative partiet. Arkivbilde fra 2009: AP / NTB scanpix.
Mandag startet rettssaken mot Sveriges tidligere landsbruksminister Eskil Erlandsson (62). Erlandsson står tiltalt for å ha klådd på tre kvinner fra det konservative partiet. Arkivbilde fra 2009: AP / NTB scanpix.

Den tidligere svenske statsråden Eskil Erlandsson står tiltalt for å ha befølt tre kvinner uten deres samtykke. Skylder på krokfinger på grunn av «vikingsyken».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eskil Erlandsson (62) fra det svenske sentrumspartiet Centern trakk seg i mars fra Riksdagen med umiddelbar virkning etter å ha blitt anklaget for å ha klådd på tre kvinner fra det konservative partiet.

Rettssaken mot den svenske eksministeren startet mandag.

– Jeg kjenner fingrer som krøker seg inn under kjolekanten min. Jeg reagerer sterkt og drar meg unna, sa hun i rettssalen.

I sin forklaring hevder Erlandsson at klåingen han står tiltalt for kan forklares med at han lider av krokfinger, en lidelse som er spesielt vanlig hos skandinaver og som derfor ofte kalles «vikingfinger», skriver avisen Expressen.se.

Les også: Svensk eks-minister tiltales – norskfødt politiker blant ofrene

Får ingen støtte

Påstanden blir nedsablet av både politikerkollegaer og medisinske eksperter.

– Det var ingen diskusjon om eventuelle lidelser som forklaring, fortalte Centerpartiets gruppeleder Anders W. Jonsson under rettssaken.

Ifølge Jonsson ble krokfingeren først nevnt ett år etter at anklagene om seksuell trakassering først ble kjent.

Heller ikke handkirurg Cecilia Mellstrand Navarro ved Södersykehuset gir den svenske eksministeren støtte i hans forsøk på forklaring.

Les også: Svensk eksminister tiltales for seksuell trakassering

I et intervju med SVT forteller hun at hun aldri har hørt om pasienter med såkalt vikingfinger som gir uttrykk for at lidelsen har fått dem til å tafse på andre.

– At hånden gjør rare og ukontrollerte handlinger er ikke en del av sykdomsbildet. Leddene er stive, men hånden lever ikke sitt eget liv, sier hun til den svenske statskanalen.

«Dupuytrens kontraktur»

Krokfinger eller vikingfinger er et annet navn på lidelsen «dupuytrens kontraktur», en fortykkelse av bindevevshinnen i håndflaten. Over tid kan det føre til at en eller flere fingre blir krokete, og det blir umulig å strekke ut disse fingrene.

62 år gamle Eskil Erlandsson har sittet i Riksdagen siden 1994 og har bakgrunn som landbruksminister.

Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at Erlandsen ved tre ulike tilfeller har sittet ved siden av tre ulike kvinner i ulike tilstelninger og tatt dem på lår og bein.

Erlandsson nekter for å ha gjort noe straffbart.

Les også: Svensk politiker går av etter anklager om klåing i Riksdagen