Slik ser det ut 4000 meter under isen i Arktis

Se video.

Langt under isen i Arktis finnes et spesielt felt med vulkansk aktivitet. Hva lever der nede? Forskere har dratt på oppdagelsesreise.

Såkalte hydrotermiske skorsteiner ble for første gang oppdaget i 1979. De ser ut som piper på havbunnen og pøser ut varm «røyk». Egentlig er det varm væske full av mineraler.

I Atlanterhavet og Stillehavet er mange av disse skorsteinene omringet av unike økosystemer med muslinger, blinde reker, skjeggormer og ekstreme bakterier.

Livet der får ikke energien sin fra sola, men fra jordas indre.

Mikroorganismer bruker reduserte forbindelser fra skorsteinene som energikilde for å lage organisk materiale, på samme måte som planter og alger bruker fotoner fra solen. Større dyr lever i symbiose med disse mikrobene.

Men ingen har tidligere sett på faunaen i et slikt felt i Arktis.

Hva slags liv finnes der, i det kalde, dype vannet, 4000 meter under isen?

– Vi ville se om økosystemet har utviklet seg helt isolert. Om det er veldig forskjellig fra andre plasser med hydrotermiske skorsteiner, eller om feltene er knyttet til hverandre, sier Eva Ramirez-Llodra.

Hun er marinbiolog ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Sammen med et internasjonalt team av forskere har hun vært på tokt 82 grader nord. Håpet var å gjenfinne Aurora, et felt på havets bunn med hydrotermiske skorsteiner som kalles for sorte røykere.

Tidligere ekspedisjon avslørte skorstein

Forskerne fikk bruke isbryteren Kronprins Haakon og la i vei fra Longyearbyen den 19. september.

Elleve internasjonale institusjoner var representert ombord på båten. En skribent fra National Geographic og en fotograf fra James Cameron sin Avatar Alliance Foundation var også med på den månedslange turen inn i iskalde farvann.

Kjemiske signaturer i vannet har tidligere avslørt at det finnes hydrotermiske skorsteiner i nordområdet, nærmere bestemt på den undersjøiske fjellryggen Gakkelryggen.

Tyske forskere fra Alfred Wegener-instituttet lette iherdig etter skorsteinene i 2014. Etter fem uker med leting, traff de blink på den siste dagen av ekspedisjonen.

– De drev over en hydrotermisk skorstein, og fikk under et minutt med video av den. De fikk vite hvor den var, sier Eva Ramirez-Llodra til forskning.no.

Nå har et team oppsøkt plassen på nytt, og planen var å ta både og film og prøver av organismene som lever der nede. Ekspedisjonen ble ledet av UiT and NIVA. Eva Ramirez-Llodra var prosjektleder.

Avatar Alliance Foundation fotograf, Lu Lamar, tester dykkedrakten sin foran isbryteren Kronprins Haakon. Her er de 4000 meter over Aurora-feltet. Foto: Robin Hjertenes
Avatar Alliance Foundation fotograf, Lu Lamar, tester dykkedrakten sin foran isbryteren Kronprins Haakon. Her er de 4000 meter over Aurora-feltet. Foto: Robin Hjertenes

Jubel og klemmer

– Det var vanskelig å planlegge dagene, for du arbeider på isens nåde, sier Ramirez-Llodra.

Sjøisen ligger ikke bare stille. Den knekker opp, fryser, og varierer i tykkelse. Det var derfor ikke så lett å komme seg frem til riktig sted. Forskerne dro et kamera etter båten som filmet havbunnen.

3. oktober fikk de endelig en god posisjon over det antatte feltet. Alles øyne var rettet på skjermene i kontrollrommet og spenningen var høy.

– Når skorsteinen først kommer til syne, eksploderte vi i jubel og klemmer, skrev forskerne på bloggen sin.

Det var en mektig hydrotermisk skorstein, en svart røyker, og senere fant de to til.

– Vi kunne se når vi nærmet oss skorsteinene, fordi sedimentene ble grovere, og det ble flere steiner og farger på sjøbunnen, sier Ramirez-Llodra.

Et møte ble litt vel nært. Forskerne dro kameraet oppover et forhøyning, og plutselig så de svart røyk som veltet ut av et gapende, undersjøisk krater.

– Det er egentlig ikke røyk, men veldig varm væske som er omtrent 350 grader. Kameraet kjørte rett inn i det. Det gikk så fort at vi ikke rakk å avverge det. Alt ble svart og vi var redde for at vi hadde brent opp alt sammen.

– Heldigvis fikk vi tilbake bildet etter et par minutter. Vi kunne fortsette. Dette var vårt første nære møte med en sort røyker.

I det høyre hjørnet kan man se en sort røyker. Omkring skorsteinen er det felter med mineraler som skinner som gull. De hvite prikkene er klynger med organismer som har samlet seg rundt det mineral-rike miljøet. Det som ser ut som trestokker er tidligere storsteiner som har falt om. Foto: AWI, OFOBS team.
I det høyre hjørnet kan man se en sort røyker. Omkring skorsteinen er det felter med mineraler som skinner som gull. De hvite prikkene er klynger med organismer som har samlet seg rundt det mineral-rike miljøet. Det som ser ut som trestokker er tidligere storsteiner som har falt om. Foto: AWI, OFOBS team.

Gylne felter og glass-svamper

Rundt skorsteinene så forskerne felter som skinte som gull på den fargesvake bunnen.

Det er ikke gull men sulfitt som har blitt felt ut fra den sorte «røyken», kan Ramirez-Llodra fortelle. Selv om det også er gull og sølv i det som pøser ut. Rundt skorsteinene var det klynger med hvite organismer som glinset da de reflekterte lyset fra kameraet.

Hva var det som levde der nede?

Området rundt Aurora-feltet var dekket av et tykt lag med finkornede sedimenter. Der hvor grunnen var solid nok til at noe kunne feste seg, var det hvite, spøkulsesaktige svamper. Reker likte seg der nede i dypet. Rundt omkring var det sjøpølser og anemoner. En og annen fisk svømte også rundt.

Den organismen det var mest av var glass-svamper. De er relativt sjeldne, kan bli opp mot en meter brede, og noen av dem kan leve i flere århundrer. Det skriver National Georaphic I sin reportasje fra reisen. Svampene er stort sett bygget opp av det samme som sand og gass, og bare litt av massen deres er organisk. De kan sies å knapt være levende.

Bildene viser den typiske faunaen på Aurora-fjellet. Det første bildet viser et svært synkehull. Foto: AWI, OFOBS team.
Bildene viser den typiske faunaen på Aurora-fjellet. Det første bildet viser et svært synkehull. Foto: AWI, OFOBS team.

Skiller seg fra felter lenger sør

Forskerne fant ikke det mangfoldet av liv som er oppdaget rundt hydrotermiske skorsteiner i andre havområder.

– Det var ikke så mye liv der nede, sier Ramirez-Llodra.

– Hvorfor det er slik er vi ikke sikre på enda.

I Atlanterhavet og Stillehavet finnes det fargerike samfunn av skjeggormer, muslinger og krabber som har tilpasset seg det spesielle miljøet rundt slike skorsteiner.

– De fleste av disse har et symbiotisk forhold til bakterier og mikroorganismer som lever av kjemosyntese. Bakteriene kan være inni kroppen deres eller i spesielle organer, sier Ramirez-Llodra.

– Noen har ikke engang munn eller fordøyelsessystem, men lever bare av produksjonen av mikrobene inne i kroppen.

– Var det et slikt forhold mellom organismer rundt skorsteinene i Aurora-feltet?

– Det vet vi ikke enda, vi må analysere videoene nøyere først, sier marinbiologen.

Forskerne fikk rikelig med prøver fra dyr som levde på den undersjøiske fjellryggen. Men på grunn av tekniske problemer fikk de ikke tatt prøver helt inntil skorsteinene. En ny ekspedisjon må til for å hente opp dyr og mikrober som lever tett på disse.

Svampene og rekene er ikke avhengig av skorsteinene, de trives i det store kalde dypet. Akkurat hvilke arter det er snakk om er ikke forskerne sikre på enda. Foto: AWI, OFOBS team.
Svampene og rekene er ikke avhengig av skorsteinene, de trives i det store kalde dypet. Akkurat hvilke arter det er snakk om er ikke forskerne sikre på enda. Foto: AWI, OFOBS team.

Kan ligne forholdene på ismåner med muligheter for liv

Oppe på isoverflaten samarbeidet mikrobiologen Dimitri Kalenitchenko med Kevin Peter Hand, astrobiolog fra JPL, NASA, om et litt annet prosjekt.

NASA planlegger å sende et romfartøy som skal se etter spor av liv på Jupiters ismåne Europa. Både Europa og en av Saturns måner, Enceladus, er dekket av et tykt lag med is. Men de har trolig hav under overflaten samt hydrotermisk aktivitet på havbunnen.

Slik sett kan de ligne litt på området forskerne oppsøkte i Arktis. Hvor mye kan et romfartøy finne ut om det eventuelle livet på månene, langt under isen?

Forskerne tok prøver av isen over Aurora-feltet. Målet er å se om de kan finne tegn på skorsteinene som ligger 4000 meter lenger nede.

– Vi prøver å se hvor mye isen kan fange opp av signaturer fra vannet under, sier Dimitri Kalenitchenko, forsker ved UiT - Norges arktiske universitet og CAGE.

Han skal også lete etter ekstremofile mikrober i isprøvene fra ekspedisjonen. Dette er organismer som er typiske for hydrotermiske skorsteiner og som liker seg i varmen der nede. Tanken er at de kan ha drevet avsted, helt opp til overflaten. Der kan de ha blitt fanget inn i isen, og ligge i en slags dvaletilstand.

– Det store spørsmålet er om mikrobene er tilstede i isen, eller om det er håpløst å finne dem, sier Kalenitchenko til forskning.no.

Han regner med å ha svaret i midten av neste år.

Her er en anemone som lever på store dyp, her 3500 meter under overflaten. Foto: AWI, OFOBS team.
Her er en anemone som lever på store dyp, her 3500 meter under overflaten. Foto: AWI, OFOBS team.

Vil dra tilbake

Videre studier av filmene og prøvene som ble tatt vil avsløre mer om det tidligere ukjente miljøet på Gakkelryggen i Arktis.

Ramirez-Llodra sier at de vil legge ut på en ny ekspedisjon senere, for å ta prøver enda nærmere skorsteinene.

Både Ramirez-Llodra og Kalenitchenko er enige om at ekspedisjonen var givende, kanskje spesielt på grunn av den gode atmosfæren om bord.

– Selv om vi hadde litt trøbbel og ikke fikk til å ta prøver fra de hydrotermiske skorsteinene, så var alle sammen veldig entusiastiske for å fortsette smarbeidet, sier Eva Ramirez-Llodra.

Saken er først publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:40 Over 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38 Studenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31 Tak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57 Mystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52 Milik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39 Riksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23 Grønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16 Nesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58 Flere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49 Fløibanen kjørte på et tre20:47 Mesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44 Ny skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39 Nav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35 Zuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22 Pompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16 33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10 Ap om forskjellsbehandling av endometriosepasienter: – Ulogisk19:35 Mann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18 Aftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07 Protester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59 Triste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43 Solberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01 Elever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37 Opprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27 Studie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24 Nye målinger av sola overrasker forskerne17:09 Rosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08 Seks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07 Hurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50 Karmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27 Mattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27 Politiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08 10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42 Karlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35 Spørsmålene trenger seg på etter vulkanutbruddet15:34 Finland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33 Luftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22 Demokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19 Letingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42 Forsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40 Norsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20 Ny kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13 Uværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58 Ny skade for City-forsvarer13:46 USA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28 Deschamps gjør som Lagerbäck12:50 Vanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49 Roxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48 Abiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48 Y-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31 Lånekassen øker fastrenten12:06 Slik går Norge videre i håndball-VM: Selv tap kan gi semifinale11:30 32-åring tiltalt for voldtekt av to 15-åringer i Bergen11:26 Politiet etterlyser bil etter mann ble funnet død ved strand11:20 Britenes ensomme framtid11:05 Mistenkelig dødsfall etterforskes i Finnmark11:04 Historisk høy gjeldsbelastning10:54 Forsker om overgrep: – Nobelprisvinneren må kjenne til hva som pågår der10:36 Tykk røyk innhyller hele Sydney by10:33 Aung San Suu Kyi svarer på anklager om folkemord10:04 Åpner for Østberg-deltakelse i Tour de Ski10:03 Nilsson tilbake i Davos, Halfvarsson står over igjen09:08 Vi krasjer for over 750 millioner i desember08:59 Det Norges Bank følger med på når den skal sette renta08:56 Seks drept i skyting på sykehus i Tsjekkia08:55 Regjeringen vil se på inntektene fra bompenger08:27 Sp vil fryse lederlønninger i staten – Lever ikke i et vakuum, svarer regjeringen08:10 Mann siktet for drap i Kristiansand08:06 Nytt problem for VM-arrangøren i Japan: Eksos i finalehallen07:31 Sesongens kraftigste uvær i gang i Sør-Norge07:03 Norge slår ned på mulig eksportjuks i WTO06:31 Starter etterforskning etter vulkanutbruddet på New Zealand06:25 Bjørn Dæhlie vil selge leiligheter for 600 millioner kroner i Åre06:08 Dette skjer i dag06:04 Demokratene skal legge fram anklager mot Trump05:51 Fly med 38 om bord på vei til Antarktis har styrtet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Britisk valg mellom «ja» eller «tja» til brexit05:12 Kritiserer rettshjelpsordning for Nav-brukere05:00 Stram regi på fredsprisvinnerens besøk i Norge04:45 Assad: OPCW forfalsket rapport etter ønske fra amerikanerne04:39 Hytteeiere i Oslo-området kjørte til hytta nesten én million ganger i fjor03:51 Ambulanseansatte jobber opp mot 30 timer overtid i snitt per måned02:58 Norsk kvinne løslatt fra fengsel i Japan02:56 Politiet undersøker funn av død kvinne i Hammerfest02:25 USA har innført sanksjoner mot Venezuela-topper som er anklaget for å selge pass01:58 Vurderer å leie inn fly fra Luftransport01:49 Greta Thunberg kritiserer Erna Solberg for norsk oljepolitikk01:36 Røe Isaksen er uaktuell som Høyre-nestleder01:33 Putin: Georgisk mann drept i Berlin var en «forbryter»01:00 Ukraina og Russland enige om våpenhvile00:46 Småbrukarlaget ber om ulve-DNA for å spore opprinnelse00:31 Rystad Energy: Norske muligheter i europeisk havvind00:17 Død mann funnet på strand ved Sola Lufthavn00:10 Regjeringen vil bedre distriktenes utdanningsmuligheter23:46 Gransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking23:28 Steinkasting mot svensk politi for andre kveld på rad23:26 Kilder: USA blokkerer FN-møte om brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea23:23 Babcock har seks fly tilgjengelig i Nord-Norge23:08 Washington Post: USA førte alle bak lyset i Afghanistan
Siste nytt
22:40VerdenOver 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38NorgeStudenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31NorgeTak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57NorgeMystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52SportMilik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39NorgeRiksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23PengerGrønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16Helse og livsstilNesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58VerdenFlere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49NorgeFløibanen kjørte på et tre20:47SportMesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44SportNy skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39PengerNav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35SportZuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22VerdenPompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16Norge33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10Helse og livsstilAp om forskjellsbehandling av endometriosepasienter: – Ulogisk19:35NorgeMann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18SportAftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07NorgeProtester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59ReiseTriste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43PolitikkSolberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01NorgeElever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37VerdenOpprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27VerdenStudie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24NyheterNye målinger av sola overrasker forskerne17:09SportRosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08VerdenSeks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07PengerHurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50NorgeKarmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27NorgeMattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27NorgePolitiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08Kultur10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42SportKarlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35VerdenSpørsmålene trenger seg på etter vulkanutbruddet15:34PolitikkFinland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33NorgeLuftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22PolitikkDemokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19VerdenLetingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42VerdenForsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40SportNorsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20PolitikkNy kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13NorgeUværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58SportNy skade for City-forsvarer13:46VerdenUSA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28SportDeschamps gjør som Lagerbäck12:50KulturVanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48NorgeAbiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48KulturY-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31PengerLånekassen øker fastrenten12:06SportSlik går Norge videre i håndball-VM: Selv tap kan gi semifinale11:30Norge32-åring tiltalt for voldtekt av to 15-åringer i Bergen11:26NorgePolitiet etterlyser bil etter mann ble funnet død ved strand11:20StemmerBritenes ensomme framtid11:05NorgeMistenkelig dødsfall etterforskes i Finnmark11:04PengerHistorisk høy gjeldsbelastning10:54VerdenForsker om overgrep: – Nobelprisvinneren må kjenne til hva som pågår der10:36VerdenTykk røyk innhyller hele Sydney by10:33VerdenAung San Suu Kyi svarer på anklager om folkemord10:04SportÅpner for Østberg-deltakelse i Tour de Ski10:03SportNilsson tilbake i Davos, Halfvarsson står over igjen09:08MotorVi krasjer for over 750 millioner i desember08:59PengerDet Norges Bank følger med på når den skal sette renta08:56VerdenSeks drept i skyting på sykehus i Tsjekkia08:55MotorRegjeringen vil se på inntektene fra bompenger08:27PengerSp vil fryse lederlønninger i staten – Lever ikke i et vakuum, svarer regjeringen08:10NorgeMann siktet for drap i Kristiansand08:06SportNytt problem for VM-arrangøren i Japan: Eksos i finalehallen07:31NorgeSesongens kraftigste uvær i gang i Sør-Norge07:03PolitikkNorge slår ned på mulig eksportjuks i WTO06:31VerdenStarter etterforskning etter vulkanutbruddet på New Zealand06:25PengerBjørn Dæhlie vil selge leiligheter for 600 millioner kroner i Åre06:08NorgeDette skjer i dag06:04PolitikkDemokratene skal legge fram anklager mot Trump05:51VerdenFly med 38 om bord på vei til Antarktis har styrtet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkBritisk valg mellom «ja» eller «tja» til brexit05:12PolitikkKritiserer rettshjelpsordning for Nav-brukere05:00NorgeStram regi på fredsprisvinnerens besøk i Norge04:45VerdenAssad: OPCW forfalsket rapport etter ønske fra amerikanerne04:39MotorHytteeiere i Oslo-området kjørte til hytta nesten én million ganger i fjor03:51NorgeAmbulanseansatte jobber opp mot 30 timer overtid i snitt per måned02:58VerdenNorsk kvinne løslatt fra fengsel i Japan02:56NorgePolitiet undersøker funn av død kvinne i Hammerfest02:25VerdenUSA har innført sanksjoner mot Venezuela-topper som er anklaget for å selge pass01:58NorgeVurderer å leie inn fly fra Luftransport01:49NorgeGreta Thunberg kritiserer Erna Solberg for norsk oljepolitikk01:36PolitikkRøe Isaksen er uaktuell som Høyre-nestleder01:33VerdenPutin: Georgisk mann drept i Berlin var en «forbryter»01:00VerdenUkraina og Russland enige om våpenhvile00:46NorgeSmåbrukarlaget ber om ulve-DNA for å spore opprinnelse00:31PengerRystad Energy: Norske muligheter i europeisk havvind00:17NorgeDød mann funnet på strand ved Sola Lufthavn00:10NorgeRegjeringen vil bedre distriktenes utdanningsmuligheter23:46VerdenGransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking23:28VerdenSteinkasting mot svensk politi for andre kveld på rad23:26VerdenKilder: USA blokkerer FN-møte om brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea23:23NorgeBabcock har seks fly tilgjengelig i Nord-Norge23:08VerdenWashington Post: USA førte alle bak lyset i Afghanistan
Populært