DeepfakesNixon holdt aldri denne talen. Nå kan du se den

Artikkelen fortsetter under annonsen

En forskergruppe har produsert en video av president Richard Nixons dystre tale til folket om Apollo 11s ferd – skrevet i tilfellet månelandingen skulle gå galt. Håpet er å skape oppmerksomhet rundt farene «deepfakes» utgjør. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Skjebnen har bestemt at mennene som dro til månen for å forske i fred, kommer til å forbli på månen for å hvile i fred», sier Richard Nixon rett i kameraet.

Det er 1969, og Apollo 11-romferden har ikke gått som planlagt. Neil Armstrong og Buzz Aldrin vil aldri komme tilbake til jordkloden. Nixon må holde en tale for å informere det amerikanske og det internasjonale folk om det mislykkede månelandingsforsøket.

Men slik gikk det jo ikke.

Likevel finnes det en video av en gravalvorlig Richard Nixon som må dele de triste nyhetene. Videoen er fullstendig falsk – selv om talen han holder virkelig ble skrevet, i tilfelle romferden skulle ende med katastrofe.

Videoen er konstruert av Massachusetts Institute of Technology (MIT) for å belyse problemet med «deepfakes».

Vi håper at arbeidet vårt vil bidra til kritisk bevissthet. Vi vil at offentligheten skal være oppmerksomme på hva som er mulig å gjøre med dagens teknologi, utforske sin egen mottakelighet, og sette spørsmålstegn ved det de ser og hører når vi går inn i en fremtid full av utfordringer knyttet til sannhet, sier Francesca Panetta, en av skaperne bak videoen, til MIT News.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også : Du trodde kanskje fake news var ille? «Deep fakes» er stedet sannheten drar for å dø

Hva er deepfakes?

«Deepfakes» er videoer hvor en persons ansikt og stemme er byttet ut med en annens, ifølge teknologimagasinet Tek.no. Med enkel teknologi kan man få hvem som helst til å si hva som helst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ringvirkningene av slik teknologi kan være alvorlige. Mektige politikere kan komme med sjokkerende utspill eller oppføre seg unormalt, som kan påvirke velgere.

(Saken fortsetter under bildet)

Forfalsket video basert på bilder av USAs president Barack Obama. Foto: NTB Scanpix/AP.
Forfalsket video basert på bilder av USAs president Barack Obama. Foto: NTB Scanpix/AP.

Grunnen til at MIT har skapt Nixon-videoen er for å vise at «deepfakes» også kan utgjøre en trussel for historiske begivenheter. De valgte månelandingen siden det er en allmenn kjent begivenhet, og ikke noe som folk vil kjøpe som sannhet.

«Deepfakes» kan brukes for mange av tingene vi allerede vet om, men også for å skape alternative historier, eller skrive om historie , sier Panetta til radiokanalen WBUR News.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor provoserte det belgiske partiet Socialistische Partij Anders frem hundrevis av kommentarer da de manipulerte en video av Trump. Det hele var et klima-stunt fra partiets side.

(Saken fortsetter under videoen)

Se «deepfake»-videoen av Trump:

Falskt ansikt - og falsk stemme

Ikke bare er ansiktet til Nixon fullstendig falsk - også stemmen hans er digitalt syntetisk. Skuespilleren som spiller den tidligere presidenten hadde lik intonasjon og tonefall som ham, men ingen øvrige likhetstrekk, skriver WBUR News. Deretter ble stemmen digitalt gjenskapt for å ligne mest mulig.

– Målet vårt var å bruke de mest avanserte metodene innen kunstig intelligens som er tilgjengelig i dag for å skape det mest troverdige resultatet - for så og peke på det og si «dette er falskt; slik gjorde vi det, og her er hvorfor vi gjorde det», sier Halsey Burgund, medregissør av videoen, til MIT News.