Ny studie: Dramatisk insektsdød kan skyldes lysforurensning

En fjerdedel av verden er i dag dekket av kunstig lys. Det får store konsekvenser for insektene, ifølge ny studie. Foto av Geneve om natten: AFP / NTB scanpix.
En fjerdedel av verden er i dag dekket av kunstig lys. Det får store konsekvenser for insektene, ifølge ny studie. Foto av Geneve om natten: AFP / NTB scanpix.

Nedgangen i antallet insekter er en trussel for økosystemer over hele verden. En ny studie mener lysforurensning må ta en stor del av skylden for insektsapokalypsen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dersom insektene forsvinner, så dør vi.

Det sier medforfatter og adferdsøkolog Brett Seymoure ved Washington University i St. Louis i forbindelse med en ny studie om konsekvensen lysforurensning har på insekter.

For insektene er i fare. De forsvinner fra naturen i et alarmerende tempo. Mer enn 40 prosent av alle insektarter på verdensbasis opplever et fall i bestanden. En tredjedel av alle insektartene er utrydningstruet. I tyske naturreservater har mengden småkryp sunket 75 prosent på bare 30 år.

Forskerne peker på flere grunner til den dramatiske nedgangen, så som forurensning, landbrukets industrialiserte monokultur, bruk av sprøytemidler og habitater som blir borte.

Nå sier en ny studie at lysforurensning også må ta en stor del av skylden for insektsapokalypsen.

I den nye studien har forskerne sett på 229 tidligere studier som har omtalt bruk av kunstig lys om natten og hvilke konsekvenser det har for insektsarter. Omlag halvparten av de millioner av insektarter som finnes er nattlige, hvilket betyr at de kan bli påvirket av kunstig lys, skriver avisen The Guardian som omtaler studien.

– Vi snakker om alt fra gatelys til gassblaffene fra oljefelt. Kunstig lys kan påvirke insektene i så godt som hver eneste tenkelige del av livet, forteller Brett Seymoure i studien.

Les også: Hva skjer hvis insektene forsvinner?

Forvirres

Blant konsekvensene som nevnes er ildfluer som ikke klarer å finne partner i mylderet av lyskilder, insekter som forvirres av lysrefleksjoner når de skal navigere på jakt etter vann for å forplante seg – samt døgnfluer som forveksler gjenskinnet fra asfaltflater med vannkulper og som derfor legger eggene sine på gaten. En slik forveksling kan utrydde hele populasjonen i løpet av bare én natt.

Studien viser også til at anslagsvis 100 milliarder insekter mister livet på tyske motorveier hver sommer fordi de tiltrekkes av bilenes frontlykter. Forskerne anslår også at rundt en tredjedel av de flyvende insektene som bruker natten på å sverme rundt et utelys dør av utmattelse innen morgenen kommer eller blir spist av rovdyr.

Les også: Insekt-død gir uoverskuelige ringvirkninger

Ifølge en pressemelding knyttet til studien skal det være relativt enkelt å begrense lysforurenningen, for eksempel gjennom mer utbredt bruk av bevegelsessensorer i lyskilder, slik at lyset bare skrus på når det trengs om natten.

I tillegg anbefales det å bruke lys med bølgelengder som er mer insektvennlige.

Vil ha videre studier

Ikke alle er enige i at lysforurensingen er like farlig for insekter som for eksempel sprøytemidler. Forskerne vil derfor gjøre videre studier - blant annet for å se på hvordan lysforurensing påvirker ulike insektarter.

Å få bukt med insektdøden haster, mener forskerne. Trusselen rammer hele vårt økosystem. Uten insekter blir ikke blomster, frukt, bær og trær pollinert. Insektene er dessuten et viktig ledd i næringskjedene, blant annet for fugler og amfibier.

– Vi ville være fortapt i en verden uten insekter, sa Tysklands miljøminister Svenja Schulze i 2017.

Les også: Forskere frykter katastrofal kollaps i naturens økosystemer

Personvernpolicy