Kina innkaller USAs ambassadør i forbindelse med Hongkong-lovforslag

Et Kongressvedtak om Hongkong er oversendt USAs president Donald Trump for å få hans signatur.
Et Kongressvedtak om Hongkong er oversendt USAs president Donald Trump for å få hans signatur. Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina har innkalt USAs ambassadør til Kina, Terry Branstad, for å kreve at USA stanser kongressvedtaket som støtter Hongkongs pro-demokratiske bevegelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viseutenriksminister Zheng Zeguang kalte mandag inn den amerikanske ambassadøren til Kina, Terry Branstad, for å uttrykke en «sterk protest» mot lovforslaget, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet.

Representantenes hus vedtok lovforlaget med 401 mot 1 stemme onsdag i forrige uke, dagen etter at Senatet enstemmig vedtok loven om menneskerettigheter og demokrati i Hongkong. Lovforslaget innebærer at den amerikanske presidenten årlig skal vurdere handelsstatusen USA har innvilget Hongkong.

– Lovforslaget blander seg i Kinas indre anliggender og støtter den voldelige, kriminelle oppførselen, heter det i uttalelsen.

Utenriksdepartementet oppfordrer USA til å umiddelbart rette opp sine «feil» og forhindre at forslaget blir lov.

– Hvis ikke må USA bære alle konsekvensene.

En talsperson fra den amerikanske ambassaden opplyser at Branstad fortalte til Zheng at USA ser på situasjonen i Hongkong med «stor bekymring», og «fordømmer alle former for vold og trusler».

Forslaget er sendt til USAs president Donald Trump for å få hans signatur. Trump har ikke indikert om han faktisk vil undertegne lovforslaget. I forrige uke sa han at han både står sammen med Hongkong, men også med sin «venn», Kinas president Xi Jinping.