Tidligere Trump-rådgiver må forklare seg for Kongressen

Arkivfoto fra 27. september 2018 av daværende rådgiver i Det hvite hus Donald McGahn. Arkivfoto: Saul Loeb / AP / NTB scanpix
Arkivfoto fra 27. september 2018 av daværende rådgiver i Det hvite hus Donald McGahn. Arkivfoto: Saul Loeb / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En føderal domstol har beordret tidligere rådgiver Donald McGahn i Det hvite hus om å forklare seg for Kongressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgjørelsen ses som et tilbakeslag for president Donald Trumps forsøk på å holde sine nærmeste rådgivere unna Demokratenes granskninger.

Det kan også føre til at Demokratene i Representantenes hus gjør nye forsøk på å få andre høytstående embetsmenn til å forklare seg. Blant disse er Trumps tidligere øverste sikkerhetsrådgiver John Bolton, stabssjef Mick Mulvaney og utenriksminister Mike Pompeo.

Alle skal ha kjennskap til Trumps påståtte forsøk på å presse Ukraina til å etterforske tidligere visepresident Joe Biden i bytte mot militær bistand.

Del av Russland-saken

Justiskomiteen i Representantenes hus gikk i vår rettens vei i et forsøk på å tvinge den tidligere juridiske rådgiveren til å vitne om president Trump.

Stevningen av McGahn er en del av Demokratenes granskning av om Trump har forsøkt å hindre spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning. Mandag falt dommen som åpner for det.

Advokat Donald McGahn omtales som et stjernevitne i Muellers etterforskning. McGahn har på Trumps ordre nektet å forklare seg tidligere, blant annet i mai.

Det var flere måneder får Representantenes hus startet riksrettshøringen om Ukraina-saken.

Dommen avviser «absolutt immunitet»

Det hvite hus hevdet at McGahn og andre vitner har «absolutt immunitet» fra å forklare seg. Dommen blir trolig anket.

– Presidenter er ikke konger. Ingen står over loven, skriver dommer Ketanji Brown Jackson den 118 sider lange dommen.

Hun bestrider videre Trump-administrasjonens argumenter.

– Uansett hvor opptatt eller viktig en president-rådgiver er, og uavhengig av hvor nært de har vært sensitive, nasjonale spørsmål, har ikke presidenten makt til å hindre ham eller henne i å innrette seg en stevning fra Kongressen, heter det i dommen.