Tidligere Trump-rådgiver må forklare seg for Kongressen

Arkivfoto fra 27. september 2018 av daværende rådgiver i Det hvite hus Donald McGahn. Arkivfoto: Saul Loeb / AP / NTB scanpix
Arkivfoto fra 27. september 2018 av daværende rådgiver i Det hvite hus Donald McGahn. Arkivfoto: Saul Loeb / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En føderal domstol har beordret tidligere rådgiver Donald McGahn i Det hvite hus om å forklare seg for Kongressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgjørelsen ses som et tilbakeslag for president Donald Trumps forsøk på å holde sine nærmeste rådgivere unna Demokratenes granskninger.

Det kan også føre til at Demokratene i Representantenes hus gjør nye forsøk på å få andre høytstående embetsmenn til å forklare seg. Blant disse er Trumps tidligere øverste sikkerhetsrådgiver John Bolton, stabssjef Mick Mulvaney og utenriksminister Mike Pompeo.

Alle skal ha kjennskap til Trumps påståtte forsøk på å presse Ukraina til å etterforske tidligere visepresident Joe Biden i bytte mot militær bistand.

Del av Russland-saken

Justiskomiteen i Representantenes hus gikk i vår rettens vei i et forsøk på å tvinge den tidligere juridiske rådgiveren til å vitne om president Trump.

Stevningen av McGahn er en del av Demokratenes granskning av om Trump har forsøkt å hindre spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning. Mandag falt dommen som åpner for det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat Donald McGahn omtales som et stjernevitne i Muellers etterforskning. McGahn har på Trumps ordre nektet å forklare seg tidligere, blant annet i mai.

Det var flere måneder får Representantenes hus startet riksrettshøringen om Ukraina-saken.

Dommen avviser «absolutt immunitet»

Det hvite hus hevdet at McGahn og andre vitner har «absolutt immunitet» fra å forklare seg. Dommen blir trolig anket.

– Presidenter er ikke konger. Ingen står over loven, skriver dommer Ketanji Brown Jackson den 118 sider lange dommen.

Hun bestrider videre Trump-administrasjonens argumenter.

– Uansett hvor opptatt eller viktig en president-rådgiver er, og uavhengig av hvor nært de har vært sensitive, nasjonale spørsmål, har ikke presidenten makt til å hindre ham eller henne i å innrette seg en stevning fra Kongressen, heter det i dommen.