Iraks forsvarsminister etterforskes for bidragsjuks i Sverige

Iraks nylig utnevnte forsvarsminister, Najah al-Shammari, er svensk statsborger og etterforskes for blant annet bidragsjuks og krigsforbrytelser.
Iraks nylig utnevnte forsvarsminister, Najah al-Shammari, er svensk statsborger og etterforskes for blant annet bidragsjuks og krigsforbrytelser. Foto: Hadi Mizban / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske myndigheter bekrefter at Iraks forsvarsminister Najah al-Shammari er under etterforskning. Han er mistenkt for både bidragsjuks og forbrytelser mot menneskeheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sommer ble Najah al-Shammari utnevnt til ny forsvarsminister i Irak. Det kom derfor som en overraskelse da det viste seg at han også var svensk statsborger, og bosatt i Huddinge utenfor Stockholm.

Men nå har saken fått en adskillig alvorligere undertone. Påtalemyndigheten i Sverige bekreftet mandag formiddag at han var under etterforskning for mulige forbrytelser mot menneskeheten.

– Riksenheten for internasjonal og organisert kriminalitet arbeider nå med hvordan man skal gå videre med etterforskningen, het det i en pressemelding om saken. Det ble samtidig understreket at saken var i en innledende fase.

Mulig juks med barnebidrag

Det ble nødvendig å gå ut og bekrefte etterforskningen etter at flere svenske medier har omtalt situasjonen. Forsvarsministeren og hans kone skal blant annet også være mistenkt for å ha jukset med ulike bidrag, ettersom de har mottatt både bolig- og barnebidrag mens de har bodd i Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet har gruppeleder Tobias Billstrøm i Moderaterna (det svenske Høyre) ha krevd svar fra regjeringen om bidragsjukset, og om hvordan det er mulig for en svensk statsborger å inneha en så fremtredende politisk posisjon i Irak.

– Det er også et om spørsmål om den svenske militærmisjonen og det svenske samarbeidet med Iraks militære styrker, sier Billstrøm til avisen Expressen.

Den svenske statsråden Ardalan Shekari (sosialdemokrat) skal allerede ha tatt sterk avstand til det påståtte bidragsjukset: «Avskyelig og skal bekjempes», siteres han av nyhetsbyrået TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brukt annet navn

AFP-journalisten Ammar Karim kunne allerede i juni i år offentliggjøre et bilde av den nyutvente forsvarsministerens svenske pass (hvor det er oppgitt et annet navn). Etter det har saken altså eskalert.

– Politiet startet sin innledende etterforskning allerede 8. november i år, bekrefter Jan Granqvist ved stockholmspolitiets bedrageriavsnitt, til allmennkringasteren SVT.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avsløringene har også vakt stor oppmerksomhet i Irak. I helgen skal forsvarsministeren ha tatt kontakt med en svensk advokat og truet med å saksøke medier som omtaler saken.

Mens Najah al-Shammari har vært snarlig statsråd har flere hundre personer blitt drept i protester, og forsvarsministeren er blant de som har blitt kritisert for hvordan demonstrasjonene har blitt håndtert.