FN: Antall luftangrep i Jemen har sunket kraftig

Nødhjelp fra FNs matprogram deles ut i Aslam i Hajjah i Jemen. Foto: Hammadi Issa / AP / NTB scanpix
Nødhjelp fra FNs matprogram deles ut i Aslam i Hajjah i Jemen. Foto: Hammadi Issa / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jemen har de to siste ukene opplevd langt færre luftangrep enn tidligere i krigen, opplyser FN-utsending Martin Griffith.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Griffith har antall luftangrep falt med 80 prosent de to siste ukene, noe han mener er et tegn på at noe er i ferd med å endre seg.

– De siste ukene har det vært perioder på hele 48 timer uten luftangrep for første gang siden krigen begynte, sa Griffith fredag.

– Vi kaller det en nedtrapping, en reduksjon i krigens tempo og kanskje et skritt mot en generell våpenhvile i Jemen, la han til.

Nylig har Jemens internasjonalt anerkjente regjering og separatister sør i landet blitt enige om en våpenhvile.

Onsdag sa Saudi-Arabias kong Salman at avtalen kan lede til bredere fredssamtaler med sikte på å få slutt på krigen. Saudi-Arabia har ledet en koalisjon av golfstater som siden mars 2015 har kriget mot Jemens Houthi-opprørere. Den Iran-støttede bevegelsen kontrollerer store områder nord i landet, blant annet hovedstaden Sana.

Titusener er drept i krigen, de fleste av dem sivile. Ifølge FN utspiller verdens verste humanitære krise seg i Jemen. Over 250 hjelpeorganisasjoner er involvert i arbeidet med å få nødhjelp ut til over 13 millioner av landets innbyggere.