Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett

Justisminister William Barr vil gå helt til Høyesterett om han må for å sikre at den føderale regjeringen kan gjenoppta henrettelse av dødsdømte fanger.
Justisminister William Barr vil gå helt til Høyesterett om han må for å sikre at den føderale regjeringen kan gjenoppta henrettelse av dødsdømte fanger. Foto: Mark Weber / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs justisminister vil om nødvendig gå helt til Høyesterett for å kunne gjenoppta iverksettelse av føderale dødsdommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En føderal dommer satte onsdag kveld en midlertidig stopper for regjeringens planer om å gjenoppta føderale henrettelser neste måned. Dommer Tanya S. Chutkan mener de fem dødsdømte det nå handler om, trolig vil vinne fram i sin juridiske kamp.

De fem mener de planlagte henrettelsene er urettmessige, og at regjeringen prøver å omgå normale prosedyrer for å gjennomføre dem raskt.

– Allmennhetens interesse er ikke tjent med at den juridiske prosessen kortsluttes. Den er i høyeste grad tjent med at den strengeste straffen ilegges i henhold til loven, sa dommeren.

Regjeringen planla å gjennomføre den første henrettelsen 9. desember og de fire neste kort tid etter det. For tiden sitter 62 personer i føderalt fengsel med en dødsdom hengende over seg.

Siden Høyesterett i 1976 godtok bruk av dødsstraff i USA, er bare tre personer henrettet etter å ha blitt dømt til døden i føderale saker. Henrettelsene skjedde i årene 2001–2003. Den meste kjente av de dømte var Timothy McVeigh, som sto bak bomben som drepte 168 mennesker i Oklahoma City i 1995.

Siden 1976 har de amerikanske delstatene dømt over 7.800 mennesker til døden og henrettet over 1.500. Texas alene står for over en tredel av disse henrettelsene.