Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt

Syriske regjeringsstyrker ankommer byen Ras al-Ayn i Nord-Syria tidligere i oktober.
Syriske regjeringsstyrker ankommer byen Ras al-Ayn i Nord-Syria tidligere i oktober. Foto: AP

Tyrkias intervensjon i nordlige Syria har bidratt til at hundrevis av IS-krigere har rømt fra fengsel, hevder Russlands viseutenriksminister Oleg Syromolotov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette reiser bekymringer primært knyttet til at de løslatte IS-krigerne kan prøve å gjenopprette organisasjonens krigspotensial, sier Syromolotov til det russiske, statlige nyhetsbyrået RIA Novosti.

Han hevder hundrevis har rømt fra fengsler etter Tyrkias invasjon i det nordlige Syria. Fengslene ble tidligere kontrollert av kurdiske styrker.

Senest i slutten av oktober advarte Russland om nettopp dette scenarioet.

Aktuelt: Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer

I oktober innledet Tyrkia en lenge varslet militæroffensiv mot de kurdiske styrkene på syrisk side av grensen, der president Recep Tayyip Erdogan ønsket å opprette en drøyt 30 kilometer bred «sikkerhetssone».

NATO-sjef Jens Stoltenberg er blant dem som også har uttrykt bekymring for at IS-fanger kunne komme til å rømme i forbindelse med operasjonen.

Tyrkia utførte offensiven ved hjelp av blant annet islamistiske syriske militsgrupper, som tidligere har kjempet mot Assad-regimet.

Historisk: Den glemte utryddelsen av nordmenn i Sovjetunionen

Russland, som har vært den syriske regjeringens viktigste støttespiller i løpet av den blodige borgerkrigen, har inngått en avtale med Tyrkia som innebærer at Russland og Syria også skal bidra til å holde den syrisk-kurdiske YPG-militsen borte fra den såkalte sikkerhetssonen.

Syromolotov vektla at Russland mener at Syrias territorielle grenser bør respekteres.

Aktuelt: Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden