Kampanje mot partnerdrap i Frankrike

Aktivister holder ark der navnene på drapsofre er skrevet.
Aktivister holder ark der navnene på drapsofre er skrevet. Foto: Thibault Camus / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Franske aktivister bruker graffiti for å bekjempe volden som franske kvinner opplever i egne hjem. Bare i år har 130 kvinner blitt drept, ifølge aktivister. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Sylvia», «Dalila», «Aminata», «Céline» og «Julie» er noen av navnene som fredag preget bygninger over hele Frankrike. Disse kvinnene har én ting til felles: De er alle drept i 2019 – av sine ektemenn og kjærester, eller menn de tidligere hadde et forhold til.

I nattens mulm og mørke har aktivister hengt opp navnene malt på store plakater.

Kampanjen blir iverksatt få dager før den franske regjeringen skal legge fram flere lovforslag som skal bidra til redusere volden. Ifølge aktivister burde forslagene kommet for lenge siden.

Aktuelt: Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner

Vil lære opp politiet

Mange kvinner som har kontaktet politiet etter å ha blitt mishandlet, har ifølge aktivister ikke blitt trodd. Nå er de glade for at det er startet en stor nasjonal debatt om temaet.

– I Frankrike har vi alltid et inntrykk av at vi er perfekte, sier feministen Caroline de Haas til nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny EU-undersøkelse viser at Frankrike er blant de landene i EU der kvinner har størst risiko for å bli utsatt for vold i hjemmet. Frankrikes president Emmanuel Macron lovet allerede i valgkampen for to år siden å gjøre noe med problemet. Han har omtalt vold i hjemmet som «Frankrikes skam», men innsatsen har så langt uteblitt. Tidligere i november konkluderte justisdepartementet med at myndighetene har sviktet systematisk når det gjelder å gripe inn for å hindre partnerdrap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant forslagene som regjeringen legger fram mandag, er bedre opplæring av politiet og å gjøre det lettere å ta våpen fra mistenkte voldsutøvere. «Psykisk vold» skal dessuten anerkjennes som en form for vold i hjemmet.

I Norge: Alle partnerdrap skal granskes av nytt utvalg

Stille protestmarsjer

Kvinner er ikke de eneste ofrene for vold i franske hjem, men ifølge franske myndigheter utgjør de et stort flertall. Hver gang en ny kvinne er drept i partnervold, har hundrevis av kvinner marsjert stille i gatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en EU-undersøkelse fra 2014 som omfattet 42.000 kvinner, oppga 26 prosent av franske kvinner at de hadde blitt utsatt for vold fra en partner, enten fysisk eller i form av seksuelle overgrep.

Det er under verdensgjennomsnittet, som ifølge UN Women ligger på 30 prosent. Men det er samtidig 4 prosent over EU-gjennomsnittet. Kun fem andre EU-land har en verre statistikk enn Frankrike.

Les også: – En myte at kvinner ikke mishandler menn

Spansk innsats

I Spania er det bare halvparten så mange kvinner som oppgir å ha blitt utsatt for vold i hjemmet. Der har myndighetene helt siden 2004 iverksatt en rekke tiltak for å få bukt på problemet.

Debatten om vold i nære relasjoner har også tatt seg opp i Tyskland, der aktivister krever at begrepet Femizid skal tas i bruk for å beskrive denne type drap.

Også i Russland har fenomenet fått stor oppmerksomhet i forbindelse med en rettssak mot tre tenåringsjenter som drepte sin egen far. Moren deres har oppgitt at drapet skjedde etter mange års mishandling. Et opprop som krever at jentene må frikjennes, har fått 300.000 underskrifter.

Psykolog: Så farlig er det å leve med en dominerende partner