Anklages for bokjuks: Republikanerne kjøpte Trump jr.-bøker for 900.000 kroner

BESTSELGER-FUSK:Donald Trump jr. på en lansering for hans bok «Triggered: How the Left Thrives on Hate and Wants to Silence Us». Junior er i likhet med far en hyppig twitrer, og langer ut mot kritikere, medier og politiske motstandere.
BESTSELGER-FUSK:Donald Trump jr. på en lansering for hans bok «Triggered: How the Left Thrives on Hate and Wants to Silence Us». Junior er i likhet med far en hyppig twitrer, og langer ut mot kritikere, medier og politiske motstandere. Foto: Angela Weiss / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyheten om at Donald Trump juniors nye bok er USAs mest populære var «fake news».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentsønn Donald Trump jr. sitt ramsalte angrep på meningsmotstandere gikk rett til topps på bestselgerlisten til hans fars favorittfiendeavis nummer én, The New York Times. Det viser seg å være «fake news».

Siden bokslippet 5. november, har det lenge vært antydet at førsteplassen er resultat av såkalte bulkoppkjøp. Nå avslører nettopp New York Times at det ikke er «fake news» – men korrekt.

** Samme dag «Triggered», med undertittelen «hvordan venstresiden dyrker hat og ønsker å kneble oss», ble sluppet, sendte det republikanske partiets komité RNC ut e-post til sine tilhengere, der de oppfordret dem til å kjøpe signerte kopier av boken «venstresiden ikke vil du skal lese».

** Boken ble også promovert av hans far på Twitter:

** Nå viser det seg at at RNC, Det republikanske partiet, har kjøpt Trump jrs. bøker for minst 94.800 dollar - 870.000 kroner - fra bokhandlerkjeden Books-A-Million 29. oktober. Det fremgår av et skjema sendt fra RNC til den nasjonale valgkommisjonen. Skjemaet angir at betalingen var for gaver til økonomiske bidragsytere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Donald Trump jrs drøm: – Ønsker å gå i farens fotspor

Innrømmer oppkjøp

Talsmann for RNC, Mike Reed, benektet først at de hadde stått for bulkinnkjøpet, men bare kjøpte bøker for å innfri etterspørselen, og at hver eneste bok ble solgt videre til folk som støtter partiet.

«DE HATER OSS»:. Donald Trump jr. poserer med boken det viser seg er kjøpt opp i store kvanta av komiteen til det republikanske partiet for å samle inn penger til samme parti... Foto: Angela Weiss / AFP
«DE HATER OSS»:. Donald Trump jr. poserer med boken det viser seg er kjøpt opp i store kvanta av komiteen til det republikanske partiet for å samle inn penger til samme parti... Foto: Angela Weiss / AFP

Da han noen dager etterpå ble konfrontert med skjemaet om oppkjøp, bekreftet Reed at de nær 900.000 kronene gikk til oppkjøp av «Triggered», og la til at RNC foretok ytterligere oppkjøp i november.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Boken har vært enormt populær, hevder han.

At boken er gjenstand for bulkoppkjøp, ble kjent samme dag «Triggered» gikk til topps på sakprosalisten til New York Times. Årsaken er at avisen ved siden av boktittelen hadde plassert symbolet for en dolk.

Dolken skal være en indikasjon på at flere forhandlere har rapportert om oppkjøp i store kvanta. Det kan ha gitt et svært høyt umiddelbart salg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trumps sønn publiserte navnet på angivelig varsler

Skittent spill

Symbolet blir ifølge nettstedet Page Six omtalt som«den dødelige dolken», og benyttes unntaksvis i bokbransjen for å indikere «skittent spill».

Ifølge NPD BookScan, som sporer salg av trykte bøker, har «Triggered» solgt mer enn 115. 000 eksemplarer til 16. november.

Patsy S. Jones, visepresident for markedsføring for Hachette Book Group i Nashville, som publiserte «Triggered», sier at utgiveren ikke har solgt i bulk til RNC, og at selskapet ikke kjenner til kjøp fra tredjepart.

New York Times skriver på sine nettsider at symbolet på en dolk (†) står ved siden av titler som på bestselgerlisten er lenket opp mot institusjoner, spesielle interesser, grupper og innkjøp i store kvanta.

Les også: Trump jr. måtte svare på spørsmål i Senatet

I fars fotspor

Selv om det ikke er uvanlig at bøker blir solgt til innsamlingsformål av både komiteene til det republikanske og demokratiske partiet, er RNCs salg uvanlig, fordi boken hverken er skrevet av en politiker, eller en kandidat til presidentvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

RNC opplyser ar de har samlet inn over 500.000 dollar, 4,6 millioner kroner, gjennom salget av boken.

Trump junior har vært på flere turneer for å promovere boken på 287 sider.

Ifølge Dagbladet gjorde Donald Trump noe tilsvarende da han for 30 år siden. I boken «Trumped!» fremkommer det at den sittende presidenten skal ha beordret sine ansatte til å kjøpe tusenvis av kopier av boken hans The Art of the Deal for å øke dens popularitet.

Les også : Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg