Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner

Som et ledd i å få ned klimautslippene vil Sveriges Riksbank ikke lenger investere i stater og selskaper som etterlater seg et stort klimaavtrykk. Foto: Leif R. Jansson / NTB scanpix
Som et ledd i å få ned klimautslippene vil Sveriges Riksbank ikke lenger investere i stater og selskaper som etterlater seg et stort klimaavtrykk. Foto: Leif R. Jansson / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges Riksbank vil slutte å investere i statsobligasjoner fra land som etterlater et stort klimaavtrykk som et tiltak for å få ned klimautslippene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går fram av et nyhetsbrev som DNB Markets denne uka sendte ut til kunder og investorer.

I en tale Riksbankens visepresident Martin Flodén holdt i forrige uke, slo han fast at Riksbanken vil kvitte seg med såkalte «brune» obligasjoner – det vil si obligasjoner fra land og andre obligasjonsutstedere som setter store klimaavtrykk.

Med andre ord vil banken vil bruke investeringer som brekkjern for å kutte klimautslippene.

Solgt seg ut i Canada og Australia

Til nå har Riksbanken solgt obligasjoner utstedt av den oljerike provinsen Alberta i Canada og de australske delstatene Queensland og Western Australia, går det fram av nyhetsbrevet.

Beslutningen er ifølge Flodén tatt som et ledd i en satsing på en langsiktig, bærekraftig utvikling og etter en helhetsvurdering av hvordan landene jobber for å bevare klimaet.

Både Australia og Canada topper en statistikk over direkte utslipp av klimagasser som Riksbanken har utarbeidet, basert på kilder som FNs klimapanel og Climate Watch.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får betydning for avkastning

Obligasjoner fra disse landene har utgjort 8 prosent av Sveriges valutareserver, og at dette vil få betydning for avkastningen, er det lite tvil om, ifølge DNB Markets.

I talen gjorde Flodén det klart at høy avkastning ikke vil påvirke beslutningen.

– Australia og Canada er land som ikke er kjent for sitt gode klimaarbeid. Deres utslipp per capita er blant de høyeste i verden, sa han i talen, ifølge den australske avisa Financial Review.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En obligasjon er en form for lån som vanligvis blir utstedt av en stat. Den som kjøper en obligasjon, låner i praksis ut penger til staten eller eventuelt selskapet. Pengene skal etter en viss tid tilbakebetales med renter.

Norge ikke nevnt

Trass i utslippene fra oljeindustrien er Norge blant landene med lavest utslipp på statistikken, og Flodén skal heller ikke ha nevnt Norge i sin tale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Basert på denne grafen alene virker det tvilsomt at Riksbanken vil se på mulighetene for å selge seg ned på norske statsobligasjoner med det første, skriver DNB Markets i nyhetsbrevet.

Som en parallell til den svenske Riksbankens nye grep har partiene Ap, SV, MGD og Rødt tatt til orde for å bruke midlene i oljefondet mer aktivt for klima. Blant annet mener de at oljefondet i større grad bør investere i fornybar energi.

– Oljefondet med sine tusenvis av milliarder bør bli en maskin for forandring, sa SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til E24 i forrige uke.