Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet

Dødelige skogbranner fortsetter å herje Australia

Video: Toni Doherty redder en skadet koalabjørn ut av flammehavet fra en omfattende skogbrann i delstaten New South Wales i Australia.

Minst fire mennesker har omkommet og minst 300 hjem er ødelagt. I tillegg er det fryktet av hundrevis av koalabjørner er døde og har tapt sine leveområder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det brenner på 110 steder på østkysten av Australia, ifølge NTB. Skogbrannene som har herjet i Australia i flere uker er en katastrofe, og skogbrannsesongen er såvidt i gang.

Sommeren begynner offisielt i Australia 1. desember, men i november i år har det blitt satt en rekke varmerekorder for måneden rundt om i landet med temperaturer over 43 grader.

Så langt har over tre ganger så mye land blitt ødelagt av skogbrann denne sesongen enn hele forrige sesong, ifølge CNN.

Les også: 200 boliger tatt av skogbranner i Australia

Omfattende konsekvenser

Særlig er delstatene Sør-Australia og New South Wales hardt rammet. I NSW er 2,5 millioner dekar med jordbruksområder og utmark er ødelagt av brannene så langt. I Sør-Australia er mer enn 100 skoler stengt på grunn av skogbrannene i delstaten, melder CNN.

Brannfaren er usedvanlig høy i år grunnet ekstrem tørre forhold etter tre år på rad med tørke. Eksperter mener den vedvarende tørken er forverret på grunn av klimaendringer, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Både dyr og mennesker lider som følge av skogbrannene. Minst fire mennesker har omkommet så langt og minst 300 hjem er ødelagt.

Tirsdag var luftkvaliteten i storbyen Sydney så dårlig på grunn av røyk fra skogbrannene at innbyggerne ble bedt om å holde seg inne. Mer enn 50 mennesker måtte behandles for astma og pusteproblemer.

Operahuset i Sydney med bakteppe av røyk fra alle busk- og skogbrannene i nærheten av byen tirsdag. Foto: Peter Tálos / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Operahuset i Sydney med bakteppe av røyk fra alle busk- og skogbrannene i nærheten av byen tirsdag. Foto: Peter Tálos / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Les også: Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia

Koalabjørner og habitater truet

En video først vist på den australske TV-kanalen Channel 9 viser kvinner Toni Doherty som går inn i et brennende skogsområde for å redde en skadet koalabjørn.

– Jeg visste at hvis vi ikke fikk det forsvarsløse dyret ned fra treet ville han havnet blant flammene. Jeg tenkte umiddelbart at jeg måtte komme meg bort til ham og slukke flammene, sier Doherty til Channel 9.

Se videoen øverst i artikkelen.

Koalabjørnen sto i brann, og Doherty slukket flammene med vann og et pledd. Bjørnen, som senere har blitt døpt Lewis, ble fraktet til Port Macquarie koalasykehus i nærheten. Lewis er alvorlig skadd, og det er usikkert på han vil bli frisk nok til å leve ute i det fri igjen.

– Føttene er helt forbrent, og han har brannskader på brystet og magen. Han har blitt bandasjert og fått antibiotika, men han vil kreve mye omsorg og oppfølging hvis han overlever, sier en talsperson for sykehuset til 9News.

CNN skriver at mer enn 350 koalabjørner fryktes omkommet i skogbrannene i NSW. Det finnes knapt 43.000 koalabjørner igjen i landet, og arten er kategorisert som sårbar for utrydning. Flere branner har truffet viktige koala-habitater, som nå er fullstendig ødelagt.

1300 brannmenn jobber med å få skogbrannene i Australia under kontroll og hindre spredning.

Personvernpolicy