FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det er viktig at et samlet FN tar til orde for å styrke beskyttelsen av menneskerettighetsforkjempere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det er viktig at et samlet FN tar til orde for å styrke beskyttelsen av menneskerettighetsforkjempere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs komité for menneskerettighetsspørsmål har enstemmig vedtatt en resolusjon som skal styrke menneskerettighetsforsvarere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har ledet arbeidet med resolusjonen, og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er fornøyd med gjennomslaget.

– I en tid hvor menneskerettighetene er under sterkt press, er det viktig at et samlet FN tar til orde for å styrke beskyttelsen av menneskerettighetsforsvarere, sier Eriksen Søreide i en pressemelding.

Hun viser til at altfor mange menneskerettighetsforsvarere er utsatt for trusler og vold på grunn av arbeidet de gjør. Tall fra FN viser at minst 1019 menneskerettighetsforsvarere ble drept i perioden 2015 til 2017.

– Menneskerettighetsforsvarere spiller en vesentlig rolle for å fremme fred, demokrati og bærekraftig utvikling. Utviklingen med et økende antall angrep mot menneskerettighetsforsvarere må stoppes. Det er staters ansvar å sikre at menneskerettighetene gjelder for alle, sier utenriksministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkrete tiltak for å beskytte menneskerettighetsforkjempere kan bli innført i noen land. Andre steder kan det bli opprettet systemer for varsling slik at menneskerettighetsforsvarere i risikofylte situasjoner raskt kan komme i kontakt med relevante myndigheter, opplyser Utenriksdepartementet.

Resolusjonen ble lagt fram med støtte fra 84 land fra alle regioner.