Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse

Litauens presidentpalass i Vilnius, der president Gitanas Nauseda har sitt virke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Litauens presidentpalass i Vilnius, der president Gitanas Nauseda har sitt virke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidet med å få Frode Berg benådet, ble gjort for å hjelpe en god alliert, sier Litauens president. Han avviser at Norge har tilbudt kompensasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i et intervju president Gitanas Nauseda har gitt til VG. Presidenten blir spurt om Norge har tilbudt Litauen noen form for gjentjenester eller kompensasjon for arbeidet med å få Frode Berg utlevert, men dette blir avvist blankt:

– Det har aldri vært noen diskusjon om kompensasjon. Det var aldri heller min intensjon å få noe tilbake. Dette gjorde vi for å hjelpe en nær alliert og for å kunne fortsette vårt gode forhold landene imellom, sier presidenten.

I intervjuet åpner han også opp om prosessen som ledet fram til utvekslingsavtalen som fikk norske Frode Berg og to litauiske spiondømte løslatt i Russland i forrige uke, i bytte mot at Litauen slapp fri to russiske spiondømte.

Så sent som i sommer skal Russland ikke ha vært villig til å akseptere en utveksling av tre mot to. Forhandlingene skal ha vært tøffe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gikk flere uker. Men så kom russerne tilbake. De hadde nå ombestemt seg, og var klare til å akseptere vårt forslag, sier Nauseda.

Han opplever løsningen på saken som vinn-vinn-vinn-situasjon både for Russland, Litauen og Norge.

– For meg var det viktigste å hjelpe familiene, som har lidd tungt gjennom disse årene. Det var viktig for de litauiske familiene, men også for den norske familien, sier han til avisen.