Avslutter etterforskningen av Assange

Se video fra pressekonferansen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svensk påtalemyndighet informerer pressen om utviklingen i saken mot WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Assange sitter i britisk varetekt, men er anklaget for overgrep i Sverige. Det han frykter er å bli overlevert videre til USA, som vil ha ham tiltalt for brudd på spionasjeloven.

Klokken 14 tirsdag holdt svensk påtalemyndighet en pressekonferanse om utviklingen i Assange-saken.

Her kom det frem at etterforskningen av Julian Assange for seksuelle overgrep mot to kvinner avsluttes.

Det er andre gang etterforskningen legges ned. Den ble først avsluttet i 2017, etter sju år, før den ble tatt opp igjen tidligere i år.

– De muntlige bevisene har forvitret over tid. Minnet blekner av naturlige årtsaker. Bevisene holder ikke for en tiltale, het det fra den svenske Åklagarmyndigheten tirsdag.

Dette er saken

Assange er grunnleggeren av WikiLeaks, som i 2010 publiserte store mengder hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan. November samme år ble han ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Han ble pågrepet i Storbritannia, men løslatt mot kausjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge viseriksadvokat Eva-Marie Persson er målet å få Assange tiltalt for voldtekt av «mindre grov karakter».

I 2012 søkte Assange tilflukt i Ecuadors ambassade, etter at britisk høyesterett avgjorde at han kunne utleveres til Sverige. Han fryktet at svenskene ville utlevere ham videre til USA, der han står overfor en tiltale for brudd på spionasjeloven. Australieren satt i ambassaden til Ecuador i april i år trakk tilbake beskyttelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyrisikofengsel

I mellomtiden hadde svenske påtalemyndigheter avsluttet etterforskningen av Assange, men etter at britene hadde pågrepet ham for å ha brutt vilkårene for kausjonen i 2012, valgte svenskene å gjenoppta etterforskningen.

Ti dager senere offentliggjorde det amerikanske justisdepartementet en omfattende tiltale på 18 punkter mot Assange. Britene har besluttet å utlevere Assange til USA, men dette har blitt påklaget og skal opp i ny rettsrunde i februar.

Assange sitter nå i høyrisikofengselet Belmarsh i London og soner en 50 ukers dom for å ha brutt kausjonsbetingelsene fra 2012. WikiLeaks har uttrykt bekymring for 48-åringens helse.