Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam

Det var i denne lastebilen at 39 vietnamesere ble funnet omkommet 23. oktober. Foto: Alastair Grant / AP Photo / NTB scanpix
Det var i denne lastebilen at 39 vietnamesere ble funnet omkommet 23. oktober. Foto: Alastair Grant / AP Photo / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Familiene til de 39 vietnamesiske statsborgerne som ble funnet døde i en lastebil i Essex i Storbritannia, må selv betale for å hente sine døde hjem. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen har bedt kommunale myndigheter informere familiene om at den britiske og vietnamesiske regjeringen ikke vil dekke kostnadene, sier Bui Huy Cuong, nestleder i folkekomiteen i Can Loc-distriktet i Ha Tinh-provinsen i Vietnam. I dette området bor pårørende til ti av ofrene.

Han legger til at kommunale myndigheter tirsdag vil snakke med familiene.

– Vi kan kun bistå dem med å transportere asken eller kroppene tilbake fra flyplassen.

Bakgrunn: Ti pågrepet i Vietnam etter lastebiltragedien i England

Må ta opp lån

Nguyen Dinh Gia mistet sønnen sin i lastebil-tragedien. Han er opprørt over regjeringens avgjørelse.

– Hvis regjeringen ikke dekker kostnadene, har vi ikke noe annet valg enn å betale for det selv, sier Gia og legger til at familien på nåværende tidspunkt ikke har pengene.

Flere av familiene til ofrene vil dermed måtte låne penger fra regjeringen for å hente sine kjære hjem. Prisen for å få returnert aske i en urne ligger på om lag 16.200 kroner mens det koster 26.000 kroner å få sendt tilbake en død kropp, ifølge et offisielt dokument som er blitt delt med familiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge dokumentet har landets utenriksdepartement oppfordret familier til å velge kremering «for å sikre hastighet, lave kostnader og sanitær sikkerhet.» Kremering er imidlertid ikke vanlig på landsbygda i Vietnam, der flertallet av de 39 ofrene kommer fra.

Aktuelt: Kina ber om innsats mot menneskesmugling

Funnet i en kjølekonteiner

Det var 23. oktober at de 39 omkomne, blant dem åtte kvinner og 31 menn, ble funnet i en kjølekonteiner i en trailer i Grays i Essex. Lastebilen kom til Storbritannia med ferje fra Belgia.

Ifølge lokale medier er det over 20 vietnamesiske familier som har tatt kontakt på jakt etter informasjon om savnede familiemedlemmer.

I Vietnam er minst ti personer pågrepet for menneskesmugling etter tragedien.

Les også: Over 600 arrestert for menneskesmugling til Australia