Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark

Den nazistiske organisasjonen Den nordiske motstands­bevegelsen demonstrerer i Falun 1. mai 2017.
Den nazistiske organisasjonen Den nordiske motstands­bevegelsen demonstrerer i Falun 1. mai 2017. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En nynazistisk gruppe har besøkt flere barne- og ungdomsskoler og videregående skoler for å få elevene til å ble rasebevisste. Flere tilfeller er politianmeldt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nordiske motstandsbevegelsen har på en måned besøkt fire barne- og ungdomsskoler og én videregående skole. Der skal medlemmer av den nynazistiske gruppen ha satt opp plakater og lagt igjen flygeblad med budskap som beskrives som propaganda, skriver avisen Berlingske.

Reportasje: Nordmann tilbrakte seks år med amerikanske nynazister

I slutten av oktober troppet flere menn opp på en skole i Randers i Aarhus. En av mennene skal ha brukt en megafon til å oppfordre elevene til å motsette seg masseinnvandringen.

– Dere må bygge et sterke fellesskap med deres hvite brødre og søstre. Dere må skape dere en rasebevissthet, skal mannen ha ropt.

Gruppen ble fjernet av politiet, og skolen har meldt forholdet til politiet. I anmeldelsen heter det at både elever og lærere følte seg utrygge, skriver Berlingske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forholdet er av antisemittisk karakter, som altså omfatter antisemittisk hærverk, propaganda, oppsetting av plakater og så videre. Vi etterforsker disse handlingene samlet, sier politiinspektør Michael Kjeldgaard ved politiet i Østjylland.

Norsk forfatter: – «Keyboard warriors» er farligere enn organiserte ekstremister

Gruppen kaller seg en revolusjonær nasjonalsosialistisk kamporganisasjon, men en forsker ved Aarhus Universitet har tidligere kalt budskapet deres for «rendyrket nazisme».

PST: Frykter høyreekstremister vil gjennomføre terror i Norge