Mysteriet i vikinggraven

Hvorfor ble kvinnen fra vikingtiden lagt i en 100 år eldre grav? Illustrasjon: Arkikon
Hvorfor ble kvinnen fra vikingtiden lagt i en 100 år eldre grav? Illustrasjon: Arkikon Foto: Gemini

To mennesker dør med omkring hundre års mellomrom. Likevel begraves de sammen. Hvorfor? – Et fryktelig spennende funn, sier arkeolog Raymond Sauvage.

I andre halvdel av 800-tallet dør en betydningsfull kvinne på gården vi i dag kaller Skeiet på Vinjeøra, sør i Trøndelag. Den dødes klær festes med en skålspenne i forgylt bronse og en korsformet spenne, lagd av et seletøybeslag fra Irland. Kroppen legges så i en båt på omkring syv-åtte meter. Gravgaver får hun også med seg på ferden til dødsriket, deriblant et perlekjede, to sakser, et spinnehjul – og et storfehode.

Så langt er det ikke noe ekstraordinært med dette gravferdsritualet. Det er først når båten med kvinnen begraves, at vikingene på Vinjeøra gjør noe som vil vekke undring hos arkeologer mer enn 1000 år fram i tid.

Kvinnen legges nemlig ikke i en ny grav. I stedet blir en båtgrav fra 700-tallet møysommelig gravd fram. Dette er en større båt, antagelig mellom ni og ti meter lang, og i den ligger det en mann utstyrt med våpen. Båten med kvinnen legges forsiktig ned mannens båt, og så begraves de begge.

Hvem var de to og hvorfor ble de begravd sammen, selv om de døde med rundt 100 års mellomrom?

Håper på DNA-analyse

Disse spørsmålene stilte NTNU Vitenskapsmuseets arkeologer seg, da de i oktober igjen brakte båtgravene fram i dagens lys. Det spesielle funnet ble gjort under utgravingen av gravfeltet til en av vikingtidens gårder på Vinjeøra, som gjøres i forbindelse med utbedring av E39.

Nær sagt alt treverket i båtene var råtnet vekk, det var kun litt igjen i kjølen på den minste av de to båtene. Båtnaglene lå likevel der de opprinnelig hadde vært, og ved å se på naglerekkene kunne arkeologene konstatere at de hadde funnet to båter i én.

Den eldste graven er fra 700-tallet. Hvorfor ble de lagt sammen? Illustrasjon: Arkikon Foto: Gemini
Den eldste graven er fra 700-tallet. Hvorfor ble de lagt sammen? Illustrasjon: Arkikon Foto: Gemini

– Jeg hadde hørt om gravhauger med flere båtgraver, men aldri om en båt som har blitt gravd ned i en annen båt, forteller Raymond Sauvage som er arkeolog og prosjektleder for utgravingen.

– I etterkant har jeg fått vite at det på 1950-tallet ble funnet noen få dobbeltbåtgraver på Kaupangen i Tjølling i Vestfold, men vi kan likevel si at dette er et ukjent fenomen.

Fant hodeskalle

Jordsmonnet på utgravningsområdet gjør at det er dårlige bevaringsforhold for levninger. Gleden var derfor stor da arkeologene fant deler av hodeskallen til kvinnen i den øverste båtgrava.

– Forhåpentligvis vil det være mulig å hente ut DNA fra hodeskallen, som kan gi oss mer kunnskap for eksempel om hvordan hun så ut. Dette forutsetter at vi får lov, for det er et strengt etisk regelverk rundt forskning på menneskelig beinmateriale, sier Raymond Sauvage.

Isotopanalyse kan være en annen kilde til kunnskap om kvinnen i båtgrava. Isotoper er varianter av samme grunnstoff, og disse er varierer mellom ulike matkilder og mellom geografiske steder. Isotopanalyser fra tenner og skjelett kan derfor vise hvor en person er født og har oppholdt seg i løpet av livet, og hva han eller hun har spist.

Les også: Jernaldermenneskene likte bling, de også

Irsk spenne

Den korsformede spennen ble funnet i kvinnens grav. Foto: Raymond Sauvage, NTNU Vitenskapsmuseet Foto: Gemini
Den korsformede spennen ble funnet i kvinnens grav. Foto: Raymond Sauvage, NTNU Vitenskapsmuseet Foto: Gemini

Den korsformede spennen som ble funnet i kvinnens grav kan også fortelle oss mye om både henne og samfunnet hun var del av.

– Vi kan se ut fra både dekorasjonen og selve utformingen at det kommer fra Irland, og at det en gang har vært del av et seletøybeslag.

Det forteller forsker Aina Heen Pettersen ved Institutt for historiske studier ved NTNU, som skriver doktorgrad om betydningen av irske og engelske gjenstander som ble bragt til Norge under vikingtiden.

– Det var vanlig at vikingene delte opp slike dekorative seletøybeslag og gjenbrukte dem som draktsmykker. På baksiden av beslaget fra Vinjeøra er det bevart flere hemper som opprinnelig har festet lærreimer til seletøyet. I den ene hempen har de nye, norrøne eierne festet en nål, slik at den kunne brukes som spenne.

Les også: Gullskatten på Tornes

Signaliserte status

Pettersen forteller at slike spenner antagelig var en ganske eksklusiv form for draktpryd, og de er ofte funnet i velutstyrte – om enn ikke spesielt rike – graver. Dette tyder på at beslagene ble fordelt blant dem som deltok på vikingferder eller bidro i organiseringen av reisene.

– Langferdene – enten det dreide seg om plyndring, handel eller andre ekspedisjoner – var en sentralt i det norrøne samfunnet. Deltagelser i denne virksomheten var derfor viktig, ikke bare for å anskaffe materielt gods, men også for å heve sin egen og familiens status, forklarer Pettersen.

– Ved å innlemme gjenstander fra disse reisene som draktsmykker signaliserte man et tydelig skille mellom de som tilhørte segmentet av befolkningen som reiste ut, og «de andre» i lokalsamfunnet.

Vikinghipster?

Mannen som var begravd i den største båten hadde fått med seg både spyd, skjold og enegga sverd i graven, og det er disse våpnene som gjør at arkeologene sikkert kan tidfeste graven til 700-tallet.

Jordsmonnet på utgravningsområdet gjør at det er dårlige bevaringsforhold for levninger. Gleden var derfor stor da arkeologene fant deler av hodeskallen til kvinnen i den øverste båtgrava. Foto: Astrid Lorentzen, NTNU Vitenskapsmuseet Foto: Gemini
Jordsmonnet på utgravningsområdet gjør at det er dårlige bevaringsforhold for levninger. Gleden var derfor stor da arkeologene fant deler av hodeskallen til kvinnen i den øverste båtgrava. Foto: Astrid Lorentzen, NTNU Vitenskapsmuseet Foto: Gemini

– Stilen på sverd endrer seg gjennom århundrene, og det gjør at vi entydig kan datere denne graven til 700-tallet – perioden som kalles merovingertiden. Det forutsetter selvsagt at vi ikke har med en vikinghipster å gjøre, sier Raymond Sauvage med et smil.

Men hva var forbindelse mellom ham og kvinnen i den andre båtgraven? Sauvage sier det er nærliggende å tenke at de to var i slekt. Vikingene på Vinjeøra hadde nok en klar formening om hvem som lå i gravhaugene, og dette var kunnskap som gikk i arv i generasjoner.

– I vikingetidssamfunnet var slekt svært viktig, både for å markere status og makt og befeste eiendomsrett. I den første lovgivningen om odelsrett som kom i middelalderen krevde man at slekten hadde eid jorden i fem generasjoner. Dersom det var tvil om eiendomsretten skulle man kunne spore slekten sin til «haug og hedni» – altså til gravhauger og hedendom, sier Sauvage.

– Med det som bakteppe kan man se for seg at de to ble begravd sammen for å markere slektas eiendomsrett til gården i et ganske skriftløst samfunn, sier Sauvage.

Les også: Jernets gåte

Monument i landskapet

Båt-i-båt og interessante gravgaver er ikke det eneste som gjør arkeologene entusiastiske til dette funnet. De to båtgravene er nemlig gravd ned helt i kanten på den største gravhaugen på området, og denne plasseringen sier Sauvage neppe er tilfeldig.

– Disse tre leddene med forbindelse – mellom de to båtgravene og mellom båtgravene og gravhaugen – er veldig spennende. De to båtgravene er dessuten plassert ytterst på en skrent, med utsikt over Vinjefjorden. Dette må ha vært et monument som var godt synlig langs ferdselsveiene i området

Alderen på gravhaugen bidrar også til litt ekstra kribling Raymond Sauvages arkeologhjerte.

– Gravhaugen må naturlig nok være eldre enn den eldste av båtgravene, altså tidlig merovingertid. Da kommer vi over i en svært spennende tid i Skandinavisk historie, som det er generelt få funn fra.

Dessverre er den store gravhaugen helt pløyd vekk, gjennom flere hundre år med jordbruk. Det er likevel håp om å gjøre funn av gjenstander når dette området skal undersøkes nærmere neste sommer.

– Foreløpig har vi funnet knappen til en såkalt ryggknappspenne. Dette tyder på at gravhaugen kan ha rommet en rikt utstyrt kvinnegrav fra merovingertid, sier Sauvage.

(Artikkelen er først publisert i Gemini)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:07 Brasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59 172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44 Arbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23 Enkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21 Johaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19 Klart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15 Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04 Norske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46 Magnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36 Helleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26 Mann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00 Pelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56 To personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47 Uvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34 Titall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29 Serbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25 Mann (45): – Jeg føler så mye skam08:01 Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36 Malta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31 Hergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23 Minst 43 døde i brann i India06:20 Biler brant i Oslo06:18 Enebolig brant i Sykkylven06:00 Sjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58 Dette skjer i dag05:49 Dette skjedde i natt05:04 Israel besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12 Zuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04 Ansatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35 Nord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02 Utvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52 To regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36 Ousland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28 Ukraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56 Anthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23 Fylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57 Fall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54 Tåregass mot demonstranter i Paris22:20 Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38 Pallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24 Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57 Carlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24 Solskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56 Nedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59 Haaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47 SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46 Brødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37 Kvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58 Liverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44 Grete Roede er død17:31 Stjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29 Nedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17 Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47 Gravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38 Fem ambulansefly satt på bakken16:11 Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53 Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49 Droneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38 Mann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37 Polfarer Mike Horn falt ned i råk14:11 Overlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08 Vitne har meldt seg i Tromsø14:00 Bolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46 Spektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43 Ronny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36 Nobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene13:20 Iran utveksler spiondømt fange med USA13:19 Svensk avis: – Johaug hadde vunnet selv med majones under skiene12:51 Politiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39 Ordføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35 Ingen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17 46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48 Johaug har finsiktet Klæbo i jakten på å bli enda bedre11:27 – Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57 Homoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40 25 demonstranter drept i Bagdad10:35 NSBs navnebytte kan bli billigere10:11 Kilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08 Én av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34 Dansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Mange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett
Siste nytt
12:07SportBrasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59Penger172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44PolitikkArbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23SportEnkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21SportJohaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19NorgeKlart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15VerdenEt halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04VerdenNorske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46SportMagnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36SportHelleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26NorgeMann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00NorgePelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56NorgeTo personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47NorgeUvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34VerdenTitall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29SportSerbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25PengerMann (45): – Jeg føler så mye skam08:01VerdenRouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36VerdenMalta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31SportHergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23VerdenMinst 43 døde i brann i India06:20NorgeBiler brant i Oslo06:18NorgeEnebolig brant i Sykkylven06:00SportSjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58NorgeDette skjer i dag05:49NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenIsrael besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12SportZuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04NorgeAnsatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35VerdenNord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02NorgeUtvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52VerdenTo regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36NorgeOusland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28VerdenUkraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56SportAnthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23NorgeFylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57SportFall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54VerdenTåregass mot demonstranter i Paris22:20PolitikkStøre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38SportPallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24SportSundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57SportCarlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24SportSolskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56SportNedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59SportHaaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47VerdenSOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46SportBrødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37NorgeKvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58SportLiverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44NorgeGrete Roede er død17:31SportStjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29SportNedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17PolitikkMistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47NorgeGravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38NorgeFem ambulansefly satt på bakken16:11SportLillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53VerdenIsrael: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49VerdenDroneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37PolitikkPolfarer Mike Horn falt ned i råk14:11SportOverlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08NorgeVitne har meldt seg i Tromsø14:00SportBolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46SportSpektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43SportRonny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36VerdenNobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene13:20VerdenIran utveksler spiondømt fange med USA13:19SportSvensk avis: – Johaug hadde vunnet selv med majones under skiene12:51NorgePolitiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39PolitikkOrdføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35NorgeIngen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17Norge46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48SportJohaug har finsiktet Klæbo i jakten på å bli enda bedre11:27Penger– Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57PolitikkHomoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40Verden25 demonstranter drept i Bagdad10:35NorgeNSBs navnebytte kan bli billigere10:11VerdenKilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08MotorÉn av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34SportDansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeMange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett
Populært