Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul

Syriske flyktninger bosatt i Akcakale sørøst i Tyrkia venter på å få tildelt brød i regi av lokale myndigheter.
Syriske flyktninger bosatt i Akcakale sørøst i Tyrkia venter på å få tildelt brød i regi av lokale myndigheter. Foto: Mehmet Guzel / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkiske myndigheter har utvist over 40.000 flyktninger som har bodd i Istanbul og sendt dem tilbake til tyrkiske provinser der de opprinnelig var registrert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet ble kunngjort fredag, men tilbakesendingen har pågått over lengre tid. Myndighetene iverksatte en kampanje som varte fra juli til utgangen av oktober. Målet var å redusere antall flyktninger i Tyrkias største by.

I denne perioden er 42.888 migranter blitt anholdt av politiet og sendt tilbake til provinsene der de først ankom Tyrkia, opplyser Istanbuls guvernørkontor.

Kontoret oppgir ikke hvilken nasjonalitet de har, men i juli var 547.000 syrere offisielt registrert i Istanbul. Siden har ikke myndighetene tillatt at flere syrere registrerer seg bosatt i Istanbul.

Aktuelt: Frykter katastrofe i Europas «glemte» migrantleir

På landsbasis har Tyrkia 3,6 millioner flyktninger fra Syria, mer enn noe annet land. Tyrkiske myndigheter har ikke gitt dem formell flyktningstatus. I stedet er de under «midlertidig beskyttelse». Det er en status som gjør at de må holde seg i provinsene der de først ble registrert i Tyrkia, og at de kan besøke andre tyrkiske byer kun på korttidsopphold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for den store flyktningbølgen som har skyllet inn over Tyrkia under åtte år med krig i Syria, har landet kun møtt begrensede sosiale problemer. Men økonomisk nedgang i Tyrkia har bidratt til økt spenning. Analytikere sier at flyktningsaken trolig bidro til at det regjerende partiet overraskende tapte i ordførervalget i Istanbul tidligere i år.

President Recep Tayyip Erdogan har forsøkt å etablere en såkalt «sikkerhetssone» nordøst i Syria, og har sendt soldater over grensen for å ta kontroll over området fra kurdisk milits. Planen er å sende syriske flyktninger dit.

Erdogan: Gjentar trussel om å «åpne portene» i Ungarn

FN om Hellas: – Dette handler ikke lenger om mottak av asylsøkere, det er blitt en kamp for å overleve