Frode Berg løslatt i Litauen

VIDEO: Frode Berg slipper fri.

Snart to år i russisk fangenskap er over. Fredag ble Frode Berg løslatt som del av en fangeutveksling mellom Russland og Litauen. – Hele saken er en skandale, mener etterretningsekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frode Berg er overlevert til den norske ambassaden i Litauen.

– Vi er glade for at Frode Berg nå kommer hjem til Norge, som en fri mann. Jeg vil takke litauiske myndigheter for samarbeidet og for den innsatsen de har gjort for å få Berg fri, sier statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding.

Kort tid i forveien kunngjorde Litauens president at Berg nå er løslatt som del av en spionutvekslingsavtale mellom Litauen og Russland.

Kona Anita og datteren Christina til Frode Berg var lettet og glade etter å ha fått den gode nyheten. Her utenfor Grand Hotell i Oslo fredag ettermiddag. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Kona Anita og datteren Christina til Frode Berg var lettet og glade etter å ha fått den gode nyheten. Her utenfor Grand Hotell i Oslo fredag ettermiddag. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Tiden i fengsel har vært en stor belastning for Frode Berg og hans nærmeste. Vi er glade for at han nå kan gjenforenes med sin familie. Vi har arbeidet systematisk for å få Frode Berg hjem helt fra han ble arrestert, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Kirkenes-ordfører: – Jeg er først og fremst glad på familiens vegne

Kone og datter lettet

Anita og Christina Berg er glade og lettet etter at ektemannen og faren er satt fri fra russisk fangenskap.

– Vi er glade og lettet, sier Anita Berg.

Hun opplyser at hun ikke har snakket med ektemannen etter at han ble utlevert fra Russland til norske myndigheter i Litauen fredag.

– Jeg venter på telefon, sier hun.

Hun opplyser at det er en måned siden sist hun snakket med ektemannen, og at hun til sammen bare har snakket fem timer med ham siden han ble pågrepet i Moskva for snart to år siden.

Tidslinje i Frode Berg-saken:

* 5. desember 2017: Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg blir pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. Berg siktes for spionasje etter paragraf 276 og settes i FSB-fengselet Lefortovo. Nordmannen nektet straffskyld etter tiltalen, men erkjenner senere å ha vært kurer for norsk etterretning.

* 2. april 2019 starter rettssaken i byretten i Moskva. Aktoratet hevder Berg samlet informasjon om russiske atomubåter.

* 16. april 2019 blir Berg funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel. Dommen blir ikke anket og er rettskraftig fra 29. april. Senere blir det kjent at Berg er dømt for å ha overlevert 15.000 euro til en russisk kontakt.

* 28. august 2019 melder NRK at norske myndigheter forhandler med Russland om å få Berg hjem.

* 16. oktober meldes det at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Frode Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

* 24. oktober melder det russiske nyhetsbyrået Interfax at en russisk kommisjon anbefaler at president Vladimir Putin benåder Frode Berg.

* 25. oktober opplyser Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at Berg snart vil få svar på sin søknad om benådning.

* 6. november bekrefter en talsperson for president Putin at de vurderer en søknad om benådning. Det opplyses ikke når en avgjørelse skal tas.

* 7. november vedtar parlamentet i Litauen en lov som kan gjøre utvekslingsavtalen med Russland mulig. Litauens president undertegner loven mandag 11. november.

* 15. november: Litauen kunngjør at de har benådet de to spiondømte russerne Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko, som trolig inngår i en utvekslingsavtale om Frode Berg. Den russiske etterretningstjenesten sier at de vil komme med et svar på dette.

Russiske atomubåter

Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet 5. desember 2017 av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. Berg ble siktet for spionasje etter paragraf 276 og satt i FSB-fengselet Lefortovo.

Nordmannen nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.

16. april i år ble Berg funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel i byretten i Moskva.

Aktuelt: Arne Treholt tar kraftig oppgjør med NRK: «Nå skal spionen korsfestes for alltid»

Ifølge dommen har Berg sendt eller overlevert penger til en russisk kontakt i forbindelse med innsamling av hemmeligstemplet materiale i Russland. Russisk påtalemyndighet fremholdt under rettssaken at Berg var tiltalt for å ha skaffet seg hemmeligstemplede opplysninger om russiske atomubåter.

Se intervju med aktor: – Har fulgt med på ham siden 1992

Berg har innrømmet at han som pensjonist har tatt på seg flere oppdrag for norsk etterretningstjeneste, men han har hevdet at det dreide seg om ren kurervirksomhet og ikke aktiv innsamling av informasjon.

Håpet om at en løslatelse nærmet seg, steg i forkant av at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøkte Norge i forbindelse med 75-årsdagen for frigjøringen av Finnmark 25. oktober.

Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie

Anbefalte benåding

16. oktober ble det kjent at en utveksling med en spiondømt russer i Litauen kunne være på trappene, og i slutten av oktober anbefalte en russisk kommisjon at president Vladimir Putin benåder Berg.

Før utleveringen kunne gjennomføres måtte Litauen vedta lovgiving som åpnet for en fangeutveksling. Det gjorde nasjonalforsamlingen 7. november, og mandag ble loven underskrevet av Litauens president. Det siste hinderet ble passert onsdag, da Litauens benådingskommisjon godkjente utvekslingen.

Frode Bergs banekvinne nådeløs: – Brukte metoder som lignet på konspirasjon

– Ingen plikt til å snakke med E-tjenesten

E-tjenesten ønsker trolig å snakke med spiondømte Frode Berg når han kommer til Norge. Men Berg har ingen plikt til å forklare seg, ifølge ekspert.

– Når Frode Berg kommer til Norge, er han en fri mann. Han er ikke forpliktet til å snakke med E-tjenesten dersom han selv ikke ønsker det, sier etterretningsekspert Ola Kaldager til NTB.

Han mener E-tjenesten utvilsomt vil være svært interessert i å høre Bergs versjon av hva som skjedde da han ble pågrepet under et besøk i Moskva i desember 2017, og ikke minst hva han har forklart til russisk etterretning. I april i år ble Berg dømt til 14 års fengsel for spionasje.

Men Kaldager påpeker at E-tjenesten ikke har pågripelsesmyndighet og derfor ikke har noen mulighet til å tvinge Berg til å fortelle.

E-tjenesten har tidligere blitt anklaget for å ha sendt en norsk agent på et risikooppdrag han ikke var forberedt på.

– Hele denne saken er en skandale, sier Kaldager.

Russland-ekspert: – Frode Berg har gjort en klassisk tabbe

Personvernpolicy