Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere

<p>Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel for spionasje i Moskva i april.</p>
Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel for spionasje i Moskva i april. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Nyhetsbyrået Interfax siterer den russiske etterretningssjefen på at de vil komme med et svar etter at Litauen benådet to spiondømte russere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste: Litauens president: Frode Berg er en del av utvekslingsavtalen

– Etter hva jeg vet, vil vi gjengjelde tiltakene, sier Sergej Narysjkin, sjef for den russiske utenlandsetterretningen ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Litauen offentliggjorde fredag morgen at de har benådet de to spiondømte russerne Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko, som trolig inngår i en utvekslingsavtale om Frode Berg.

Siste: Frode Berg løslatt i Litauen

Benådningen ble skrevet under torsdag av Litauens president Gitanas Nauseda.

En kommisjon i Russland har tidligere anbefalt benådning av Frode Berg, men Russland har foreløpig ikke bekreftet at president Vladimir Putin har skrevet under på benådningen.

Litauens president har varslet pressekonferanse klokka 13.45 norsk tid, etter at han har møtt lederen for sikkerhetsdepartementet i landet.

Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie

Tidslinje i Frode Berg-saken:

* 5. desember 2017: Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg blir pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. Berg siktes for spionasje etter paragraf 276 og settes i FSB-fengselet Lefortovo. Nordmannen nektet straffskyld etter tiltalen, men erkjenner senere å ha vært kurer for norsk etterretning.

* 2. april 2019 starter rettssaken i byretten i Moskva. Aktoratet hevder Berg samlet informasjon om russiske atomubåter.

* 16. april 2019 blir Berg funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel. Dommen blir ikke anket og er rettskraftig fra 29. april. Senere blir det kjent at Berg er dømt for å ha overlevert 15.000 euro til en russisk kontakt.

* 28. august 2019 melder NRK at norske myndigheter forhandler med Russland om å få Berg hjem.

* 16. oktober meldes det at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Frode Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

* 24. oktober melder det russiske nyhetsbyrået Interfax at en russisk kommisjon anbefaler at president Vladimir Putin benåder Frode Berg.

* 25. oktober opplyser Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at Berg snart vil få svar på sin søknad om benådning.

* 6. november bekrefter en talsperson for president Putin at de vurderer en søknad om benådning. Det opplyses ikke når en avgjørelse skal tas.

* 7. november vedtar parlamentet i Litauen en lov som kan gjøre utvekslingsavtalen med Russland mulig. Litauens president undertegner loven mandag 11. november.

* 15. november: Litauen kunngjør at de har benådet de to spiondømte russerne Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko, som trolig inngår i en utvekslingsavtale om Frode Berg. Den russiske etterretningstjenesten sier at de vil komme med et svar på dette.

– Ingen plikt til å snakke med E-tjenesten

E-tjenesten ønsker trolig å snakke med spiondømte Frode Berg når han kommer til Norge. Men Berg har ingen plikt til å forklare seg, ifølge ekspert.

– Når Frode Berg kommer til Norge, er han en fri mann. Han er ikke forpliktet til å snakke med E-tjenesten dersom han selv ikke ønsker det, sier etterretningsekspert Ola Kaldager til NTB.

Han mener E-tjenesten utvilsomt vil være svært interessert i å høre Bergs versjon av hva som skjedde da han ble pågrepet under et besøk i Moskva i desember 2017, og ikke minst hva han har forklart til russisk etterretning. I april i år ble Berg dømt til 14 års fengsel for spionasje.

Men Kaldager påpeker at E-tjenesten ikke har pågripelsesmyndighet og derfor ikke har noen mulighet til å tvinge Berg til å fortelle.

Frode Bergs banekvinne nådeløs: – Brukte metoder som lignet på konspirasjon

– Hele saken er en skandale

E-tjenesten har tidligere blitt anklaget for å ha sendt en norsk agent på et risikooppdrag han ikke var forberedt på.

– Hele denne saken er en skandale, sier Kaldager.

Løslatelsen av Berg er ventet å være nært forestående etter at Litauens president fredag benådet de to spiondømte russerne Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko, som trolig inngår i en utvekslingsavtale om Frode Berg.

Etter det NTB erfarer, dro Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til Moskva fredag. Det var fredag formiddag ikke mulig å komme i kontakt med Risnes.

Russland-ekspert: – Frode Berg har gjort en klassisk tabbe

Personvernpolicy