Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte torsdag USAs president Donald Trump. På agendaen sto situasjonen i Nord-Syria. Foto: AP / NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte torsdag USAs president Donald Trump. På agendaen sto situasjonen i Nord-Syria. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA krever at Europa henter hjem sine fengslede IS-krigere i Irak og Syria. NATO-sjef Jens Stoltenberg har ikke tatt stilling til hva medlemslandene bør gjøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg var torsdag i Det hvite hus for å møte USAs president Donald Trump. Et av de viktigste temaene på møtet ved siden av NATO og byrdefordeling, var situasjonen i Nord-Syria.

Fremmedkrigere har i lang tid blitt holdt til fange i leirer, og flere skal ha rømt etter at Tyrkia startet en offensiv mot nordlige Syria i oktober. Flere europeiske land ønsker ikke å ta sine statsborgere tilbake, noe USAs utenriksminister Mike Pompeo torsdag sa at de krever.

– Her har vi ikke kommet fram til noen konklusjon, det er veldig mange ulike meninger også innad i NATO, sier Stoltenberg under en pressekonferanse utenfor Det hvite hus etter møtet med Trump.

Trussel

NATO-sjefen sier det kan bli et sikkerhetspolitisk problem at fremmedkrigerne blir i fangeleirene, dersom det ikke håndteres riktig.

– Mer ustabilitet og uforutsigbarhet i Nord-Syria kan føre til at disse fangene slippes fri. Det har blitt noe mer stabilitet i det siste, men problemet er ikke løst. Det er mange fanger i leirer som kan utgjøre en trussel mot oss, sier Stoltenberg og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er også et rettslig problem om de som er ansvarlige for svært alvorlige og grove forbrytelser, ikke blir rettsforfulgt enten her eller der, men jeg vil ikke konkludere med hvor denne rettsforfølgningen skal skje, sier Stoltenberg.

Aktuelt: Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia

Viktig grense

Tyrkias innmarsj i Nord-Syria og Tyrkias kjøp av det russiske rakettsystemet S400 ble også tatt opp under møtet med den amerikanske presidenten torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål fra NTB om Tyrkia på noen måte har vært en byrde for NATO, svarer Stoltenberg at det er viktig å skille mellom to ting.

– Det Tyrkia har gjort i Nord-Syria og kjøp av et russisk rakettsystem, har mange kritisert, men Tyrkia er et viktig NATO-land, det er bare å se på kartet. De grenser til Syria og Irak, og kampen mot IS har vært avhengig av Tyrkia og blant annet deres baser, sier NATOs generalsekretær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag sa Trump på en felles pressekonferanse med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at våpenhvilen mellom Tyrkia og syriskkurdisk milits i det nordlige Syria i det store og det hele overholdes.

Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere

«Hjernedød»

Forrige uke kalte Frankrikes president Emmanuel Macron i et intervju med The Economist NATO-alliansen for «hjernedød». Uttalelsen vakte oppsikt, og både Stoltenberg og Tysklands statsminister Angela Merkel tok avstand fra Macrons påstand.

Stoltenberg sier han også overfor Tyrkia har uttrykt dypt bekymring for landets innmarsj i Nord-Syria og kjøpet av det russiske rakettsystemet.

På spørsmål fra NTB om han synes det er vanskeligere å kritisere noen NATO-land framfor andre, svarer Stoltenberg følgende:

– Jeg har gitt uttrykk for hva jeg mener. Min oppgave er å holde denne alliansen samlet, og det er USAs, Tyrkias og Frankrikes ansvar, sammen med de andre medlemslandene. Dette er ikke en tid for å sterke splittelse, ulikhet og forskjeller, sier han.

– Jeg må finne en balanse. Alle vil tape dersom vi ikke klarer å være en samlet organisasjon i urolige og usikre tider som nå, sier han.

Aktuelt: Merkel og Stoltenberg avviser at NATO-alliansen er hjernedød