Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill

– Voldelige og ulovlige aktiviteter i Hongkong nylig har medført et alvorlig overtramp mot lov og orden, sa Kinas president Xi Jinping torsdag
– Voldelige og ulovlige aktiviteter i Hongkong nylig har medført et alvorlig overtramp mot lov og orden, sa Kinas president Xi Jinping torsdag Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas president Xi Jinping advarer om at volden i Hongkong setter byens selvstyre på spill. Samtidig ber NTNU og UiB norske studenter forlate Hongkong.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Voldelige og ulovlige aktiviteter i Hongkong nylig har medført et alvorlig overtramp mot lov og orden, sa Kinas president Xi Jinping torsdag ifølge den statlige avisen People's Daily.

– Volden har skapt alvorlige utfordringer mot grunnprinsippet om «ett land – to systemer», sa Xi.

Han kom med uttalelsen under BRICS-landenes møte i Brasils hovedstad Brasilia. BRICS består av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika.

Samme dag sto Hongkongs bilførere og pendlere fanget i endeløse køer, da demonstranter for fjerde dag på rad hadde blokkert motorveier og jernbanespor.

Ber norske studenter dra hjem

For fjerde dag på rad ble Hongkongs bilførere og pendlere fanget i endeløse køer, da demonstranter igjen hadde blokkert motorveier og jernbanespor.

Utenriksdepartementet endret onsdag reiserådet sitt til Hongkong. De ber nå norske studenter i byen om å gjøre en forløpende vurdering av sikkerheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Universitetet i Bergen (UiB) og NTNU har oppfordret sine studenter i Hongkong om å komme seg hjem. Det er fem studenter fra NTNU og ti studenter fra UiB i Hongkong.

– Vi har sterkt oppfordret dem om å dra. Vi har vært i kontakt med dem i løpet av dagen, og de følges opp videre. De føler seg trygge, men ser at det ikke fungerer å være i Hongkong nå. Universitetet der de studerer, har stengt forelesningene sine. Vi vet ikke akkurat når de kommer hjem, sier prorektor Berit Kjelstad for utdanning ved NTNU til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

59 studenter i Hongkong

Hun viser til at det er en svært uforutsigbar situasjon, og at man ikke vet om den eventuelt vil eskalere ytterligere.

Ifølge Lånekassen er det 59 norske studenter i Hongkong.

Viserektor for utdanning på Universitetet i Bergen, Oddrun Samdal, sa til Khrono onsdag at de sterkt anbefaler sine studenter om å dra hjem til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil også tilby økonomisk støtte, hvis det skulle være et problem, sa Samdal til avisen.

Ny dag med kaos

Hongkong har vært herjet av omfattende demonstrasjoner og rene gateslag siden juni.

Torsdag kom det til sammenstøt mellom politi og demonstranter ved Hongkongs polytekniske universitet. Flere piler ble skutt mot politiets skjold, men ingen ble skadd. Seks piler ble beslaglagt, opplyser politiet.

Dagliglivet i den tidligere britiske kolonien er blitt gradvis mer komplisert og uforutsigbart, og titusener er daglig rammet av køer og forsinkelser. Mange tusen klarer ikke å komme seg på jobb. Torsdag ba myndighetene arbeidsgiverne utvise forståelse og fleksibilitet. Over 240 trafikklys i sentrum var blitt ødelagt torsdag.

Tirsdag gikk det hardt for seg ved det kinesiske universitet, der demonstranter kastet over 400 brannbomber og andre gjenstander fra broer og ned i gatene.