Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH17

Flere personer går rundt området der flyet styrtet kort tid etter ulykken. Foto: Dmitry Lovetsky, AP / NTB scanpix
Flere personer går rundt området der flyet styrtet kort tid etter ulykken. Foto: Dmitry Lovetsky, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En etterforskningsgruppe som gransker nedskytingen av et passasjerfly over Ukraina i 2014, sier det var tettere bånd mellom Russland og opprørere enn antatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nederlandskledede internasjonale etterforskningsgruppen avdekket torsdag detaljer om kommunikasjonen mellom høytstående tjenestemenn i det russiske myndighetsapparatet og opprørere i utbryterregionen Donetsk.

Etterforskerne fastslår at Russlands støtte til opprørerne var mer enn militærstøtte, og de mener den sikre kommunikasjonen som ble benyttet, tyder på at den russiske sikkerhetstjenesten FSB var involvert.

– Båndene mellom russiske tjenestemenn og ledere av den selverklærte folkerepublikken i Donetsk ser ut til å være mye tettere enn først antatt, sier etterforskningsleder Andy Kraag.

I juni opplyste etterforskerne at de har siktet fire personer, blant dem tre russere, i forbindelse med deres rolle i nedskytingen.

Alle 298 personer om bord omkom da passasjerflyet fra Malaysia Airlines på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur ble skutt ned av en bakke-til-luft-rakett på vei over det østlige Ukraina i 2014.

Prorussiske separatister anklages for å ha skutt flyet ned, mens Russland har blitt beskyldt for å ha utstyrt opprørerne med bakke-til-luft-raketter som gjorde nedskytingen mulig. Russland har avvist anklagene.