Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg

Frode Berg sitter for tiden i fengsel i Russland, etter at han ble dømt for spionasje i vår. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Frode Berg sitter for tiden i fengsel i Russland, etter at han ble dømt for spionasje i vår. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Litauens president Gitan Nauseda vil skrive under på benådningsanbefalinger kort tid etter at de er mottatt. Det gir håp om en snarlig løsning for Frode Berg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Presidenten vil underskrive dekretet kort tid etter at anbefalingene til benådningskommisjonen er mottatt, sier talsperson for den litauiske presidenten Antanas Bubnelis til Baltic News Service (BNS) onsdag morgen.

Det er ventet at møtet i Litauens benådningskommisjon, som starter klokken 9.30 onsdag norsk tid, er ett av de siste hindrene på veien mot å få spiondømte Frode Berg benådet og sendt hjem til Norge. Møtet kommer dagen etter at en ny spionutvekslingslov trådte i kraft i Litauen.

Ifølge anonyme kilder BNS har snakket med er Russland og Litauen enige om å utveksle en spiondømt russer mot to litauere og en nordmann som er dømt i Russland.

BNS navngir ikke Frode Berg (64), men han er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

Benådningskommisjonen i Russland har allerede anbefalt benådning av Berg, så det eneste som gjenstår i Russland er Putins underskrift.

Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes sa tirsdag kveld til NTB at det eneste som gjenstår er at alle de involverte benådes, og at det er sannsynlig at Berg benådes av Vladimir Putin onsdag.

Kommisjonen i Litauen skal vurdere 123 søknader om benådning, men før presidenten har skrevet under på benådningene er det ikke kjent hvilke søknader som skal vurderes.

Det blir likevel spekulert i om en søknad fra den russiske FSB-spionen Nikolaj Filiptsjenko kan være en dem som skal vurderes.

Personvernpolicy