26 dager med Chile-demonstrasjoner

En demonstrant kaster en beholder med tåregass tilbake mot politiet under et av mange sammenstøt i Santiago i Chile.
En demonstrant kaster en beholder med tåregass tilbake mot politiet under et av mange sammenstøt i Santiago i Chile. Foto: Miguel Arenas / AP / NTB scanpix

Protestene i Chile gikk tirsdag inn i sin 26. dag, med demonstrasjoner og landsomfattende streik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 100 fagforeninger og organisasjoner for blant annet gruvearbeidere, leger, studenter, flygere og lærere, oppfordret til å streike og demonstrere.

Over 200.000 mennesker deltok i demonstrasjoner landet rundt, ifølge tall fra myndighetene. 80.000 av dem gikk i et fredelig demonstrasjonstog i hovedstaden Santiago. De samlet seg på Plaza Italia. Noen kvartaler unna støtte en gruppe hettekledde mennesker sammen med politi. Politiet brukte vannkanoner og tåregass for å spre dem.

Anslagsvis 100.000 demonstrerte i Concepcion og 50.000 i havnebyen Puerto Montt.

Les også: Chile skal få ny grunnlov

I kystbyen Valparaíso var offentlige kontorer og transporttilbud stengt. Demonstranter kastet stein mot butikker i morgentimene. Mange butikker stengte dørene. Hettekledde oppviglere satte ut barrikader og plyndret forretninger.

20 mennesker er blitt drept og over 2.000 er blitt såret i demonstrasjoner siden 18. oktober, da studenter protesterte mot dyrere billettpriser på T-banen i Santiago. Siden har demonstrasjonene blitt omfattende, med krav om utdannings-, helse- og pensjonsreformer, og ny grunnlov.

President Sebastián Piñeras regjering har svart med nye sosiale tiltak. En konstituerende forsamling skal utarbeide forslag til ny grunnlov. Forslaget skal deretter legges ut til folkeavstemning, uttalte innenriksminister Gonzalo Blumel søndag.