Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico

Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard ønsket Bolivias avgåtte president Evo Morales velkommen på flyplassen i Mexico by tirsdag formiddag. Foto: AP / NTB scanpix
Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard ønsket Bolivias avgåtte president Evo Morales velkommen på flyplassen i Mexico by tirsdag formiddag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bolivias avgåtte president Evo Morales har ankommet Mexico, der han har fått politisk asyl.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Morales, iført en blå kortermet skjorte, håndhilste på Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard etter å ha gått ned flytrappen etter landing på flyplassen i Mexico by tirsdag formiddag.

Flyturen gikk fra Bolivia til Paraguay, og videre derfra til Mexico, med et fly fra det mexicanske luftforsvaret. Morales fikk innvilget asyl i Mexico, begrunnet med at hans liv kunne være i fare.

I sine første uttalelser på mexicansk jord tirsdag sa Morales at han fortsatt vil være politisk aktiv og at «kampen fortsetter».

Morales gikk av som president i Bolivia søndag etter omfattende protester i kjølvannet av presidentvalget etter påstander om valgfusk. Selv mener Morales at han var offer for et «kupp», og forsvarte tirsdag sin kamp for å bedre situasjonen for fattige og urbefolkning i Bolivia.

– Det vil kun bli fred når alle kan nyte godt av sosial rettferdighet, sa Morales.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han etterlot seg et hjemland i politisk maktvakuum. Også visepresidenten, underhusets leder og senatets leder gikk av. Dermed er det senatets nestleder, Jeanine Añez, som er neste på rangstigen til å overta som midlertidig president og utlyse nyvalg. Men det krever at hun får støtte i nasjonalforsamlingen.

Senere tirsdag er det ventet at senatet i nasjonalforsamlingen skal samles for å diskutere veien videre.