Erdogan anklager USA for avtalebrudd

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er på vei til Washington for å møte president Donald Trump i Det hvite hus.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er på vei til Washington for å møte president Donald Trump i Det hvite hus. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA overholder ikke sin del av våpenhvileavtalen som er inngått nord i Syria, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag møter Erdogan USAs president Donald Trump i Det hvite hus, og budskapet hans er klart:

– Jeg kommer til å fortelle ham og legge fram dokumenter som viser at avtalen vi inngikk om operasjonen, ikke er overholdt til fulle, sa Erdogan da han gikk om bord i flyet i Ankara tirsdag.

Trump varslet i begynnelsen av oktober full tilbaketrekning fra det nordlige Syria, der amerikanske soldater har kjempet skulder ved skulder med kurdisk milits i kampen mot den ytterliggående islamistgruppa IS.

Tilbaketrekningen resulterte i en tyrkisk militæroffensiv over grensa, rettet mot den kurdiske militsen som Tyrkia anser for å være terrorister.

Russland fikk i forrige måned i stand en våpenhvile, der Tyrkia gikk med på å innstille angrepene og la de kurdiske militssoldatene forlate grenseområdet.

Erdogan hevdet i forrige uke at amerikanske soldater fortsatt patruljerte sammen med kurdisk milits i området Tyrkia gjør krav på som en såkalt sikkerhetssone.

Ifølge Erdogan har kurdiske milits også gjennomført angrep mot tyrkiske styrker fra utsiden av den såkalte sonen.