Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus

Video: Kraftig rakettskyting fra Gaza.

Israel drepte tirsdag en av topplederne i Islamsk hellig krig (Jihad) i Gaza og bombet også huset til en annen leder i den palestinske gruppen i Damaskus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

42 år gamle Bahaa Abu el-Atta og hans kone ble drept i et israelsk flyangrep i Shejaeya-distriktet øst i Gaza by i morgentimene tirsdag. To av parets barn ble ifølge slektninger såret i angrepet, som var rettet mot familiens leilighet.

Israelske kampfly angrep samtidig boligen til en annen Jihad-leder, Akram al-Ajouri, i Mezzeh-distriktet i Syrias hovedstad Damaskus.

Huset ble ifølge syriske medier truffet av tre raketter. Ajouri selv ble ifølge aktivistgruppa SOHR såret, mens sønnen og datterdatteren hans ble drept.

Ajouri var ifølge israelske kilder sentral i samarbeidet mellom den palestinske gruppen og Iran.

Bekrefter

Israel bekrefter å ha stått bak likvidasjonen av Atta i Gaza og hevder at han var hjernen bak flere rakett-, drone- og snikskytterangrep mot Israel.

Israelske myndigheter har foreløpig ikke kommentert attentatet på Ajouri i Damaskus, men Israel har opp gjennom årene likvidert en rekke palestinske ledere i nabolandene og også gjennomført en rekke flyangrep mot andre mål i Syria.

190 raketter

Drapet på Bahaa Abu el-Atta førte til at det ble skutt over 50 raketter fra Gaza mot mål i Israel, og i Tel Aviv og flere andre israelske byer lød sirener i morgentimene.

En person ble lettere såret i angrep som rammet Gan Yavne rett øst for Ashdod, ifølge den israelske ambulansetjenesten. I Sderot ble en fabrikkbygning truffet av en rakett og begynne å brenne, og i Netivot ble en annen bygning truffet. Ingen av stedene ble det meldt om personskader.

Gjennom dagen fortsatte rakettangrepene. Tirsdag kveld var antallet nådd rundt 190, skriver Haaretz.

Ti drept

Rakettangrepene resulterte i nye flyangrep, og ifølge det israelske forsvaret ble en av Jihads treningsleirer, samt våpenlagre og anlegg for å produsere våpen ødelagt. To palestinske menn ble drept i et flyangrep som rammet i Beit Lahia nord på Gazastripen.

Tirsdag kveld ble tre palestinere funnet drept på samme sted. Medregnet disse var ti palestinere, blant dem Atta og hans kone, blitt drept gjennom dagen, ifølge AFPs oversikt. Ifølge helsemyndighetene på Gazastripen ble i tillegg 30 såret.

Den israelske hæren opplyste tirsdag kveld at den hadde ødelagt et underjordisk rakettutskytingsanlegg nord på Gazastripen.

Presset Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er under sterkt press for tiden, både politisk og privat.

Valget i september gikk ikke i høyrepartiet Likuds favør, og Netanyahu har ikke greid å samle nok koalisjonspartnere til å kunne danne ny regjering.

Oppdraget har nå gått til rivalen Benny Gantz, landets tidligere forsvarssjef og leder for sentrumsalliansen Blått og hvitt, som også sliter med å sikre et styringsdyktig flertall.

Ny forsvarsminister

De to lederne kjemper om å framstå som mest handlekraftig.

– Israel er ikke interessert i opptrapping, men vi kommer til å gjøre alt for å beskytte oss selv. Dette kan ta tid, vi må vise utholdenhet og kaldblodighet, sa Netanyahu tirsdag.

I helgen utnevne Netanyahu Naftali Bennett til forsvarsminister. Han ledet lenge det ytterliggående høyrepartiet Jødisk hjem, men brøt i fjor ut og dannet et nytt høyreparti.

Bennett har lenge tatt til orde for bruk av økt militærmakt og målrettede likvidasjoner av palestinske ledere.

Risikerer tiltale

Netanyahu kjemper ikke bare for sitt videre politiske liv, men også for sin personlige frihet. Israelsk politi har siktet ham for bestikkelser, bedrageri og økonomisk utroskap, og den israelske riksadvokaten mener at det bør tas ut tiltale mot ham.

Dersom han blir tiltalt og funnet skyldig vil i så fall statsministerposten og et flertall i nasjonalforsamlingen være det eneste som kan fritar ham fra å gå i fengsel.

Personvernpolicy