Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar

Over 700.000 medlemmer av Myanmars muslimske rohingya-minoritet ble drevet på flukt til nabolandet Bangladesh høsten 2017. Foto: AP / NTB scanpix
Over 700.000 medlemmer av Myanmars muslimske rohingya-minoritet ble drevet på flukt til nabolandet Bangladesh høsten 2017. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gambia ber Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag reise sak mot Myanmar for folkemord på den muslimske rohingya-minoriteten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gambia gjør dette på vegne av Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC), som består av 57 land med stor muslimsk befolkning, fra Indonesia i Sørøst-Asia til Guyana og Surinam i Sør-Amerika.

Gambia ber samtidig ICJ, som er FNs øverste domstol, om straks å sørge for at Myanmar stanser den etniske rensingen som har krevd tusenvis av liv og drevet over 700.000 rohingyaer på flukt til nabolandet Bangladesh.

Hundrevis av rohingya-landsbyer er brent ned til grunnen siden høsten 2017, og en ekspertgruppe fra FN slo i september fast at det fortsatt hersker «et ønske om folkemord» på rohingyaene i Myanmar.

– Gambia går til dette skritt for å søke rettferdighet og for å sikre at de ansvarlige må svare for det folkemordet som begås mot rohingyaene av Myanmar og for å opprettholde og styrke den globale norm mot folkemord som alle stater har sluttet seg til, sier Gambias justisminister Abubacarr Marie Tambadou.

Aktoratet ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har også bedt om tillatelse til å åpne en formell etterforskning av påståtte forbrytelser mot menneskeheten begått av Myanmar mot rohingyaene, noe domstolens dommere ennå ikke har tatt stilling til.