Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann

Tusenvis har måttet forlate hjemmene sine som følge av skogbrannen som herjer i delstaten New South Wales, øst i Australia. Foto: AP / NTB scanpix
Tusenvis har måttet forlate hjemmene sine som følge av skogbrannen som herjer i delstaten New South Wales, øst i Australia. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Delstaten New South Wales har erklært sju dagers unntakstilstand som følge av den svært kraftige skogbrannen som så langt har tatt tre menneskeliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som følge av at det er meldt høyere temperaturer og mer vind, er det ventet at brannen kommer til å spre seg ytterligere tirsdag. Det har ført til at New South Wales' førsteminister Gladys Berejiklian har erklært sju dagers unntakstilstand.

Søndag ble det for første gang blitt varslet «katastrofal» brannfare i Sydney, som er det høyeste nivået siden brannfareskalaen ble innført i 2009. Farevarslet innebærer at det er fare for liv og boliger.

– Det er ingenting som er bygget eller designet for å motstå denne type katastrofeforhold, sier Shane Fitzsimmons i brannberedskapen i New South Wales.

Tre personer har omkommet som følge av skogbrannene i delstaten øst i Australia. Tusenvis har måttet forlate hjemmene sine, og mer enn 150 boliger har blitt tatt av brannen. En rekke branner er ute av kontroll nord i delstaten.

Forholdene bedret seg noen steder i delstaten mandag, der noen kunne vende hjem igjen.

Området Blue Mountains og vindistriktet Hunter Valley er ventet å bli hardest rammet.

Også i delstaten Queensland har det vært en rekke branner.

Måneder med lite nedbør gjør at det er svært tørt i delstatene.

Personvernpolicy