Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania

Vox-støttespillere ved det siste valgkamparrangementet før stemmelokalene åpnet søndag.
Vox-støttespillere ved det siste valgkamparrangementet før stemmelokalene åpnet søndag. Foto: NTB Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spanias statsminister spilte høyt, men fikk et enda mer splittet land etter valget. Nå starter han jakten på samarbeidspartnere for å demme opp for ytre høyre. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sosialdemokratiske partiet PSOE vant søndagens valg, men fikk noe mindre oppslutning enn i valget i april og endte med 120 plasser. Det kan bety enda flere måneder med politisk uvisshet, samtidig som ytre høyre partiet VOX har sikret seg posisjonen som landets tredje største parti.

Statsminister Pedro Sanchez avla sin stemme ved valget i Spania søndag. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Statsminister Pedro Sanchez avla sin stemme ved valget i Spania søndag. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Før valget i april hadde partiet aldri vært representert i den spanske nasjonalforsamlingen. Nå har det fått 52 av de i alt 350 plassene.

Markedsliberalistiske Ciudadanos ble valgets stor taper. Partiet beholder kun 10 av 57 plasser, og mandag kunngjorde partileder Albert Rivera at han går av.

Landets fungerende statsminister Pedro Sanchez er om kort tid ventet å innlede ringerunden til andre partier som kan tenkes å støtte et regjeringssamarbeid med sosialdemokratene i spissen.

– Vi vil forsøke å holde løftet vårt og danne en regjering så fort som mulig fordi landet trenger det, sier en av Sanchez' partifeller, José Luis Abalos, til den spanske rikskringkastingen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om det kan være aktuelt med enda et nyvalg, svarer han:

– Det er helt utelukket. Det vil være et institusjonelt nederlag, legger han til.

Skeptisk til Podemos

Etter forrige valg greide PSOE ikke å sikre seg flertall i nasjonalforsamlingen fordi partiet ikke ønsket å gi venstreorienterte Podemos innpass i regjeringen. Spørsmålet er om partiet nå vil endre strategi. Podemos gikk tilbake i valget søndag og fikk 35 plasser, 7 færre enn for noen måneder siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I teorien kan Sanchez' PSOE få flertall med Unidas Podemos, Mas Pais og nasjonalister og separatister fra Catalonia, Baskerland og Kanariøyene, men et slikt samarbeid kan bli vanskelig.

Høyrepartiet Partido Popular (PP), som er landets nest største, gjorde på sin side et godt valg. Det sikret seg 88 plasser, 22 flere enn i katastrofevalget i april.

I sin tale etter valget ba Sanchez alle politiske partier bidra til å finne en løsning på situasjonen, med unntak av dem som sprer hat. Det var etter alt å dømme en referanse til VOX.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ber alle politiske partier om å handle sjenerøst og ansvarlig for å få løst situasjonen, sa Sanchez.

Vanskelig i praksis

Søndagens valg er det andre i år og det fjerde på like mange år i Spania. Også de foregående valgene har endt uten et tydelig flertall og har gitt landet flere mindretallsregjeringer.

– Spania har i dag tre venstrepartier, tre høyrepartier og tre katalanske separatistpartier. Da er det i praksis umulig å danne regjering, sa analytiker Federico Santi i Eurasia Group før valget.

I mange år var Spania preget av det som i praksis var et topartisystem, der sosialdemokratene og det borgerlige PP skiftet på å ha regjeringsmakten.

Siden valget i april har det brutt ut ny uro i Catalonia etter at ni katalanske politikere, som alle ønsker katalansk uavhengighet, ble dømt til lange fengselsstraffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanchez har en mer forsonlig holdning til Catalonia enn sin borgerlige forgjenger Mariano Rajoy, men uroen har etter alt å dømme bidratt til at en del spanske velgere har beveget seg lengre til høyre.

Katalanske partier vil trolig kreve amnesti for de fengslede mot å støtte Sanchez, noe PSOE trolig ikke vil godta og som vil gjøre det vanskelig å inngå et regjeringssamarbeid.