Kambodsjansk opposisjonsleder løslatt fra husarrest

Kambodsjas opposisjonsleder Kem Sokha fotografert før han ble arrestert i 2017. Lørdag opphevet domstolen vedtaket om husarrest mot Sokha, men han får ikke drive politikk og ikke forlate landet. Foto: Heng Sinith / AP / NTB scanpix
Kambodsjas opposisjonsleder Kem Sokha fotografert før han ble arrestert i 2017. Lørdag opphevet domstolen vedtaket om husarrest mot Sokha, men han får ikke drive politikk og ikke forlate landet. Foto: Heng Sinith / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kambodsjas opposisjonsleder Kem Sokha er løslatt fra husarresten han har vært underlagt på grunn av den mye kritiserte siktelsen om forræderi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sokha står fritt til å forlate hjemmet sitt, men må fremdeles forholde seg til begrensninger satt av retten, heter det i en uttalelse fra domstolen i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh.

Sokha leder landets største opposisjonsparti, Kambodsjas nasjonale redningsparti (CNRP). Han ble pågrepet i 2017 og siktet for forsøk på å styrte regjeringen, beskyldninger som han benekter. Etter å ha sittet fengslet i over ett år uten dom ble han i september i fjor løslatt, men underlagt husarrest.

Selv om husarresten ble opphevet søndag, kan ikke Sokha reise ut av landet, opplyser forsvarsadvokat Pheng Heng til nyhetsbyrået DPA.

Sokha kan heller ikke delta i politiske aktiviteter og må svare på alle stevninger fra staten. Oppmykingen skjer etter forespørsel fra opposisjonslederens forsvarere om å vise hensyn til Sokhas helseproblemer og «godt samarbeid under rettsprosessene», skriver domstolen.

Etter at partilederen ble pågrepet av myndigheten i september 2017 ble CNRP oppløst av landets høyesterett to måneder senere og forbudt å delta i valget i juli 2018. Mer enn 100 av lederne i partiet, inkludert Sokha, ble også nektet å delta i politikk i fem år. I alt 20 av 55 opposisjonspolitikere flyktet landet.

Regjeringspartiet til statsminister Hun Sen, som har ledet Kambodsja i mer enn tretti år, vant alle de 125 setene i nasjonalforsamlingen i valget.

Personvernpolicy