Australia herjes av flere skogbranner

<p>En brannmann rykker ut til en skogbrann i Busbys Flat i delstaten New South Wales i oktober. Flere titall skogbranner herjer nå igjen på Australias østkyst. Foto: Jason O'Brien / AAP Image via AP / NTB scanpix</p><p></p><p></p>
En brannmann rykker ut til en skogbrann i Busbys Flat i delstaten New South Wales i oktober. Flere titall skogbranner herjer nå igjen på Australias østkyst. Foto: Jason O'Brien / AAP Image via AP / NTB scanpix

Australske brannmannskaper kjemper mot flere titall skogbranner øst i landet og sier de aldri har vært i en lignende situasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om lag hundre skogbranner har oppstått i delstatene New South Wales og Queensland i Australia, og 17 av disse var fredag fortsatt regnet som farlige og ikke under kontroll.

– Vi har aldri sett så mange branner samtidig som det varsles om på krisenivå. Vi er i ukjent farvann, sier en talsmann for brannvesenet i New South Wales til den australske kringkasteren ABC.

Mindre buskbranner er vanlige i Australia, og brannmannskaper har i månedsvis slukket sporadiske småbranner før landets sommer nå er i ferd med å starte. Den nye bølgen med skogbranner er en tøff start på det forskere frykter blir en hard brannsesong.

Klimaendringer og uheldige værsykluser har bidratt til en kruttønne med kraftig vind, lav luftfuktighet og høye temperaturer.

Det er foreløpig ikke meldt om dødsfall som følge av brannene, men det har blitt meldt at bygninger har tatt fyr, og at folk har blitt sittende fast i boligene sine.

Skogbrannene er spredt på en om lag 1.000 kilometer strekning langs kysten, noe som gjør slukningsarbeidet vanskelig for redningsmannskapene.

Til tross for at det er benyttet rundt 70 fly og helikoptre, har brannene brutt igjennom brannsperringer, og tvunget myndighetene til å stenge motorveien som knytter storbyene Sydney og Brisbane sammen.

Personvernpolicy