Pompeo advarer Kina og Russland

USAs utenriksminister er for tiden på et to dager langt besøk i Tyskland.
USAs utenriksminister er for tiden på et to dager langt besøk i Tyskland. Foto: Michael Sohn / AP

USAs utenriksminister Mike Pompeo kom fredag med en advarsel til både Kina og Russland. Han er i Berlin i anledning markeringen av murens fall for 30 år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vestlige, frie nasjoner har et ansvar for å forhindre trusler mot folket fra myndighetene i land som Kina, Russland og Iran, sa Pompeo fra talerstolen.

Han poengterte at USA og deres allierte bør forsvare det som ble vunnet i 1989, og «anerkjenne at vi utfordres at verdiene til ufrie nasjoner».

Utenriksministeren rettet også oppmerksomheten mot gassledningen Nord Stream 2, som er under konstruksjon mellom Russland og Tyskland, og advarte om at Europa med denne gjør seg avhengige av den russiske presidentens «innfall».

Pompeo advarte samtidig mot kinesiske selskapers planer om utbygging av 5G-nettverk.

Reagan

Den amerikanske utenriksministeren er på et to dager langt besøk i Tyskland, hvor han har besøkt stedet han tjenestegjorde under Den kalde krigen.

USAs ambassade i Berlin avduker fredag en statue av Ronald Reagan i forbindelse med markeringen. Den er plassert på ambassadens terrasse, på høyde med berømte Brandenburger Tor. Porten var bakgrunn da Reagan holdt sin berømte tale i 1987 der han utfordret Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov til å rive ned muren.

Det er denne helgen 30 år siden Berlinmuren falt – en hendelse som ble et symbol på kommunismens endelikt i Europa.

Åpnet tunnel

I anledning markeringen ble en rømningstunnel, lokalisert under restene av muren, åpnet for publikum torsdag.

Den underjordiske tunnelen, som er 100 meter lang, ble påbegynt i 1970 – ni år etter at Øst-Tyskland (DDR) stengte grensene.

Berlins borgermester Michael Müller åpnet tunnelen torsdag, og rettet samtidig en takk til dem som bygget den.

– Det er flott å se at kampen for frihet også ble tatt under bakken. Man kan få en autentisk opplevelse av motet til kvinner og menn som forsøkte å ta folk til frihet og motstå Øst-Tysklands regime, sa Müller.

Personvernpolicy