Dømte krigsherre til 30 års fengsel

Den kongolesiske krigsherren Bosco Ntaganda er dømt til 30 års fengsel, den strengeste straffen ICC noensinne har avsagt.
Den kongolesiske krigsherren Bosco Ntaganda er dømt til 30 års fengsel, den strengeste straffen ICC noensinne har avsagt. Foto: Peter Dejong / AP

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har dømt krigsherren Bosco Ntaganda til 30 års fengsel for forbrytelser mot menneskeheten i Kongo.

Den 46 år gamle opprørslederen, som gikk under tilnavnet «Terminator», ble i juli funnet skyldig i forbrytelser mot menneskeheten, drap på sivile, voldtekter, seksuelt slaveri, forfølgelse og rekruttering av barnesoldater i Kongos mineralrike Ituri-region i årene 2002 og 2003.

Torsdag avsa ICC dommen, som lyder på 30 års fengsel og er den strengeste domstolen noensinne har avsagt.

– Det ble begått drap i stor skala, konstaterte dommeren Robert Flemr, da han kunngjorde straffen.

Tutsi fra Rwanda

Bosco Ntaganda ble født i Rwanda og tilhører tutsiminoriteten som ble utsatt for et folkemord begått av det daværende huturegimet og hutumilitser i 1994.

Huturegimet ble samme år styrtet av Rwandas patriotiske front (RPF), under ledelse av Paul Kagame, som fortsatt er president i landet.

Ntaganda ble soldat i Rwandas nye regjeringshær, men overtok senere som militær leder for opprørsgruppen FPLC i Kongo.

Gruppen fikk støtte fra Rwanda og Uganda, besto på det meste av rundt 15.000 soldater og kjempet mot flere andre opprørsgrupper om lukrative mineralrettigheter i Ituri-regionen nordøst i Kongo.

Tall: Over 4.000 døde av meslinger i Kongo i år – langt mer dødelig enn ebola

General i Kongo

Fra 2007 til 2012 var Ntaganda general i Kongos regjeringshær, før han var med på å grunnlegge en annen opprørsgruppe – M23 – som grep til våpen mot regjeringen i Kongo.

Ntaganda overga seg i 2013 da han banket på døra til USAs ambassade i Rwandas hovedstad Kigali og ba om å bli sendt til ICC i Haag, som hadde etterlyst ham.

Under rettssaken hevdet han å ha vært «fotsoldat og ikke kriminell» og han benektet å ha gått under kallenavnet «Terminator».

Over 60.000 mennesker er drept under konflikten i Ituri-regionen de siste 20 årene.

Les også: Putin lover storsatsing på Afrika

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden