Svensk-iraker tiltalt for flyktningspionasje på iranere

En 46 år gammel mann med irakisk og svensk statsborgerskap er tiltalt for å ha spionert for Iran på iranske flyktninger i Sverige, Belgia og Nederland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen tiltales for å ha samlet inn personlige opplysninger om opposisjonelle iranere tilhørende den arabiske ahwaziminoriteten. Svensk påtalemyndighet mener at 46-åringen gjorde dette fra april 2015 til februar i år, skriver Aftonbladet.

– Jeg har tiltalt mannen for å ha utgitt seg for å representere en arabisk nettavis, som dekke for blant annet å ha fotografert og filmet ahwaziske konferansedeltakere og demonstranter i Belgia, Nederland og Sverige, sier påtaleansvarlig Hans-Jörgen Hanström ved Riksenheten för säkerhetsmål.

Påtalemyndigheten mener også at 46-åringen har infiltrert ahwaziske nettforum og fått tilgang på adresser og telefonnumre. Videre tiltales han for å ha tatt bilder av registreringsnummer på biler og innloggingsopplysninger.

En del av opplysningene ble gitt videre til representanter for iransk etterretning via internett eller ved personlige møter, blant annet i Teheran, står det i tiltalen. Etterforskningsmaterialet utgjør om lag 1.700 sider.

46-åringen benekter at han har gjort noe ulovlig.

– Å spionere på flyktninger er en svært alvorlig kriminell handling som betyr at folk som fra før er sårbare, ikke tør å benytte seg av sin grunnlovsfestede rett til å ytre seg fritt i Sverige, uttalte det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) tidligere i år.

Mannen ble pågrepet 27. februar.

Personvernpolicy