USAs tidligere Ukraina-ambassadør følte seg truet

USAs tidligere Ukraina-ambassadør Marie Yovanovitch på Capitol Hill i forbindelse med riksrettshøringene i Kongressen. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix
USAs tidligere Ukraina-ambassadør Marie Yovanovitch på Capitol Hill i forbindelse med riksrettshøringene i Kongressen. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix Foto: Manuel Balce Ceneta / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs tidligere Kiev-ambassadør fortalte i Kongressen at hun ble advart av ukrainere om at president Donald Trumps allierte ville «gjøre ting» mot henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De første referatene fra riksrettshøringene i Representantenes hus ble offentliggjort mandag. En av dem er fra utspørringen av USAs tidligere ambassadør til Ukraina, Marie Yovanovitch.

Hun sa at hun ble presset ut av stillingen på bakgrunn av «usanne påstander», som ble spredt av aktører som er alliert med Trump.

Etterforskningen, som demokratene i forsamlingen står i spissen for, dreier seg om hvordan Trump forsøkte å presse Ukraina til å etterforske sin politiske rival Joe Biden. Ett av de store temaene har vært Trumps avgjørelse om å holde tilbake 400 millioner dollar som Kongressen hadde vedtatt skulle gå til militærhjelp til landet.

Giuliani

Yovanovitch var sterkt bekymret over den stadig økende innblandingen fra Trumps personlige advokat Rudy Giuliani i ukrainske saker. Det var særlig Giulianis innsats for å få myndighetene i Kiev til å etterforske Biden som gjorde henne urolig, går det fram av referatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere ambassadøren fortalte at Giuliani og to forretningsmenn så ut til å stå bak en kampanje for å fjerne henne. Årsaken skal ha vært at de ønsket en ambassadør som kunne hjelpe dem med forretninger i landet.

Yovanovitch sa hun ble varslet av ukrainske tjenestemenn i november eller desember i fjor om at Giuliani var i kontakt med Ukrainas tidligere riksadvokat Yuri Lutsenko, «og at de hadde planer, og at de skulle, du vet, gjøre ting, også mot meg"".

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppringt

I høringen fortalte hun også om hvordan hun på ble oppringt av utenrikstjenesten og på kort varsel bedt om å komme tilbake til Washington om natten den 25. april, angivelig for sin egen sikkerhets skyld. Den tidligere ambassadøren sa hun ikke tolket det som om hun var fysisk i fare, men at folk var bekymret for om hun hadde det bra.

Yovanovitch fortalte også at hun ba Trumps EU-ambassadør Gordon Sondland om råd. Han rådet henne til å legge ut meldinger med støtte til Trump på Twitter, et råd hun ikke følte hun kunne følge.

Lederen for etterretningskomiteen i Representantenes hus, Adam Schiff, har varslet at flere referater vil bli offentliggjort. Et referat fra utspørringen av Michael McKinley, tidligere rådgiver til utenriksminister Mike Pompeo, ble også offentliggjort mandag.