Nederlandsk flyangrep i 2015 drepte et stort antall sivile

Nederlandske F-16-jagerfly drepte rundt 70 mennesker, inkludert et ukjent antall sivile, i et angrep i Irak i 2015, opplyser Nederlands regjering. Her er fire norske F-16 jagerfly under en øvelse med et amerikansk B-52 bombefly vest av Troms 30. oktober i år.
Nederlandske F-16-jagerfly drepte rundt 70 mennesker, inkludert et ukjent antall sivile, i et angrep i Irak i 2015, opplyser Nederlands regjering. Her er fire norske F-16 jagerfly under en øvelse med et amerikansk B-52 bombefly vest av Troms 30. oktober i år. Foto: Forsvaret / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nederlandsk flyangrep mot en angivelig IS-bombefabrikk i Irak i 2015 tok livet av rundt 70 mennesker, inkludert sivile og IS-krigere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser det nederlandske forsvarsdepartementet mandag, ifølge Reuters.

Nederlands regjering har ikke tidligere gitt noen detaljerte anslag på antallet døde under angrepet i Hawija, som ligger nær byen Kirkuk.

– En bombe som ble droppet fra et nederlandsk F-16-fly som tok del i den USA-ledede operasjonen mot terror natt til 2. juni, resulterte i rundt 70 ofre, inkludert IS-krigere og sivile, opplyser forsvarsminister Anna Bijleveld-Schouten i et brev til parlamentet.

Ventet ikke sivile

Det nøyaktige tallet på sivile er uklart, ifølge brevet, men antallet ofre var høyere enn det som var ventet under det nattlige angrepet. Delvis var dette på grunn av en serie med eksplosjoner fra sprengstoff lagret i bygningen.

Fabrikken lå på et industriområde, og tilgjengelig etterretning tilsa ikke sivile ofre fordi det ikke bodde noen sivile i området nær målet, skriver forsvarsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter angrepet var det et stort antall sekundære og større eksplosjoner som ikke kunne ha blitt forutsett basert på tidligere angrep på lignende mål. Det førte til ødeleggelse av et stort antall andre bygninger, heter det.

Nederlandske F-16-fly gjennomførte rundt 2.100 bombetokter over Irak som del av anti-IS-koalisjonen mellom oktober 2014 og 2018, opplyser departementet.

– De sivile har betalt en høy pris

Ifølge den uavhengige britiske organisasjonen Airwars har sivilbefolkningen i Syria og Irak betalt en høy pris i krigen mot IS, som ble innledet med et amerikansk flyangrep for over fem år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen har mottatt rapporter om at nærmere 30.000 sivile er drept i de over 34.400 flyangrepene som de siste fem årene er utført mot antatte IS-mål i de to landene. Airwars har gransket rapportene og mener med stor grad av sikkerhet å kunne fastslå at opptil 12.980 sivile er drept i angrepene, opptil 2.300 av dem barn og 1.400 av dem kvinner. Ifølge Airwars foreligger det også dokumentasjon på at ytterligere 2.800 sivile er drept, men denne er svakere.

Den USA-ledede koalisjonen har tidligere kun erkjent å ha drept 1.321 sivile i fly- og artilleriangrep rettet mot antatte IS-mål i de to landene og har kalt krigføringen «den mest presise i historien».