Flyktninghjelpen: Iraks utdanningssystemet nær kollaps

Artikkelen fortsetter under annonsen

2,4 millioner barn i Irak trenger utdanningsstøtte. Ifølge Flyktninghjelpen er utdanningssystemet i landet på randen av kollaps.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av årsakene er at landet helt siden konflikten mellom Irak og IS brøt ut i 2014 ikke har ansatt nye lærere, noe som har ført til en lærermangel på hele 32 prosent, skriver den qatarske TV-kanalen Al Jazeera.

I Nineveh, den nest mest befolkede regionen i landet, har antallet lærere falt fra 40.000 til 25.000. Det fører til overfylte klasserom, med opp til 650 elever i én klasse.

Ifølge Flyktninghjelpen har lærermangelen også ført til et høyt frafall blant elevene. Spesielt på ungdomsskoler rundt om i landet hvor 28 prosent av jentene og 15 prosent av guttene ikke går på skole. På barneskolenivå er tallene henholdsvis 9,6 og 7,2 prosent.

Ifølge talsperson Tom Peyre-Costa hos Flyktninghjelpen bruker NGO-er og FN mer enn 30 millioner dollar på lærerlønninger hvert år. Men humanitære organisasjoner har sagt at de dette skoleåret vil redusere støtten i et forsøk på å presse regjeringen til å ansette og betale kvalifiserte lærere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Godt kvalifiserte lærere som har sterk fagkunnskap og gode pedagogiske ferdigheter, er avgjørende for å gå fra krise til bedring i Irak, sier Peyre-Costa til TV-kanalen.

Det foregår for tiden store protester i Irak hvor demonstrantene protesterer mot korrupsjon, arbeidsledighet og elendige velferdstjenester, og de krever at regjeringen må gå.