Merkel vil ha frihandelsavtale mellom India og EU

Tysklands regjeringssjef Angela Merkel ser for seg større tyske investeringer i miljøvennlig teknologi i India. Lørdag var hun på befaring ved en T-banestasjon i New Delhi der det er installert solcellepaneler på stasjonstaket. Foto: AP / NTB scanpix
Tysklands regjeringssjef Angela Merkel ser for seg større tyske investeringer i miljøvennlig teknologi i India. Lørdag var hun på befaring ved en T-banestasjon i New Delhi der det er installert solcellepaneler på stasjonstaket. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tysklands regjeringssjef Angela Merkel tok til orde for en frihandelsavtale mellom India og EU da hun avsluttet sitt todagersbesøk i New Delhi lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU og India innledet forhandlinger i 2007, men samtalene brøt sammen i 2012. I en tale i det indisk-tyske handelskammeret i New Delhi lørdag oppfordret Merkel India og EU til å gjenoppta samtalene.

Tyskland, som er Indias største handelspartner i EU, har lenge ønsket en ny avtale. Tyskland eksporterer maskinutstyr, elektronikk, teknologi, metallprodukter, kjemikalier, kjøretøy og bildeler til India. De siste årene har handelsvolumet økt stadig.

Det er muligheter for tyske investeringer i indisk infrastruktur og samferdselsprosjekter, uttalte Merkel. Men India må fjerne byråkratiske hindre og åpne mer for utenlandske investeringer, sa hun.

Merkel tok i talen til orde for større samarbeid rundt helse, jordbruk, teknologi og kamp mot klimaendringer. Hun viste også til tysk finansiering som går til å bytte ut hundrevis av dieseldrevne busser med elektriske busser i den indiske hovedstaden.

– Hvis man ser på luftkvaliteten i Delhi i går, er det definitivt noen gode grunner til hvorfor det trengs flere elektriske busser, sa hun, i en henvisning til fredagens alarmerende høye luftforurensning i byen.

Fredag ble det erklært helsekrise i hovedstaden fordi ekstrem luftforurensning hadde nådd faretruende høyt nivå, samme dag som Merkel møtte statsminister Narendra Modi, med synlig smog i luften.

India og Tyskland har undertegnet 22 samarbeidsavtaler i forbindelse med besøket.

Personvernpolicy