Krisevarsel om 30.000 uidentifiserte ofre i Mexico

Bildet er fra en protest i Ecatepec i Mexico i oktober mot drap på kvinner som mistenkes å være drept av seriedrapsmenn. Bare noen av ofrene, blant dem ei tolv år gammel jente, er blitt identifisert.
Bildet er fra en protest i Ecatepec i Mexico i oktober mot drap på kvinner som mistenkes å være drept av seriedrapsmenn. Bare noen av ofrene, blant dem ei tolv år gammel jente, er blitt identifisert. Foto: Ginnette Riquelme / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 30.000 døde mennesker ligger uidentifisert og uavhentet på likhus i Mexico, og tallet er økende, advarer landets nasjonale menneskerettskommisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likhusene mangler penger, personell og utstyr til å gjennomføre tilstrekkelige undersøkelser av de navnløse, ifølge kommisjonen. Det offentlige organet sier det pågår «en krise i arbeidet med rettsmedisinsk identifisering» i Mexico.

Den stadig voksende drapsbølgen i det mellomamerikanske landet det siste tiåret har også bidratt til et enormt etterslep i arbeidet med å obdusere og identifisere ofre.

Mange av levningene er blitt funnet i umerkede graver som kriminelle bander ofte bruker for å kvitte seg med sine drapsofre.

Ett av mange tilfeller: 23 personer drept på bar i Mexico

Menneskerettskommisjonen anbefaler at fotoalbum blir satt sammen når slike graver avdekkes, for å dokumentere klær, gjenstander eller andre ting som kan bidra i identifiseringen.

I 2018 varslet innbyggerne i byen Guadalajara vest i Mexico om lukten fra en kjølebil som viste seg å inneholde 273 uidentifiserte lik. Det lokale likhuset var så overfylt og dårlig drevet at noen av de døde ble liggende og råtne i to år før de ble obdusert.

Noen av landets likhus har gravlagt de døde, noe som i flere tilfeller har vakt kritikk fordi det ikke ble tatt vevsprøver av levningene, eller fordi gravene eller registrene over dem ikke er blitt godt nok bevart.

Aktuelt: USA har stanset nesten 1 million på Mexico-grensa